• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ολος ο πλανήτης µια Μονόπολη

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Το ζεστό κινέζικο χρήµα αγοράζει τα πάντα



Οι Κινέζοι αγοράζουν ολόκληρο τον κόσµο. Από την ευρωζώνη – συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας - και τις ΗΠΑ µέχρι και τη µακρινή Αυστραλία, το Πεκίνο χρησιµοποιεί τα τεράστια συνολικά συναλλαγµατικά αποθέµατά του αξίας 2,6 τρισ. ευρώ – δηλαδή το 40% των παγκόσµιων συναλλαγµατικών αποθεµάτων! - για να αγοράσει κρατικά χρέη και µερίδια σε επιχειρήσεις µε στόχο να αυξήσει την πολιτική επιρροή του.

Οι Κινέζοι που έχουν σήµερα τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία µετά τις ΗΠΑ, επιθυµούν διακαώς να αυξήσουν την επιρροή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη και να µετατραπούν στη µεγαλύτερη οικονοµική και πολιτική δύναµη. Τα οικονοµικά προβλήµατα µάλιστα που αντιµετωπίζουν πολλές χώρες, από την Ευρώπη µέχρι και τις ίδιες τις ΗΠΑ, βοηθούν τα σχέδια της χώρας του ∆ράκου αφού οι χώρες αποδέκτες των επενδύσεων υποδέχονται µε ανοιχτές αγκάλες το ζεστό χρήµα από τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Κρατικά οµόλογα
Οι αριθµοί προκαλούν σοκ. Οι Κινέζοι έχουν αγοράσει µέχρι σήµερα κρατικά οµόλογα ευρωπαϊκών χωρών που ξεπερνούν τα 600 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας, και κρατούν στα χέρια τους πλέον του 7% του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Σε αυτές τις χώρες έχουν επενδύσει, είτε απευθείας είτε µέσω κινεζικών επιχειρήσεων, και άλλες εκατοντάδες δισεκατοµµύρια.

Ανάµεσα στις χώρες των οποίων έχουν αγοράσει κρατικά οµόλογα απεριλαµβάνονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόµη και η Γερµανία και η Γαλλία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο κατά την οποία κρίνεται η τύχη της ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρέους που έχει πλήξει τη γηραιά ήπειρο. Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο αναδεικνύεται ρυθµιστικός παράγων στην Ευρώπη και χτίζει γερές βάσεις για να αυξήσει την επιρροή του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λι Κεκιάνγκ όταν ολοκλήρωνε το ταξίδι του στην Ευρώπη συνοδευόµενος από αντιπροσωπεία περισσότερων των 150 επιχειρηµατικών και οικονοµικών παραγόντων, έφευγε από κάθε χώρα – Γερµανία, Ισπανία, Βρετανία κ.ά – µε ακόµη περισσότερα ντιλ στις αποσκευές του. Μόνο από τις επισκέψεις του σε αυτές τις τρεις χώρες έκλεισε συµφωνίες αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν αγορές σειράς προϊόντων, από γερµανικά αυτοκίνητα µέχρι ισπανικά κρασιά και βρετανικά ακίνητα.

Μεγάλες επενδύσεις
Οι επενδύσεις προκαλούν δέος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκέντρωσαν µεταξύ των άλλων η «Corriere della Sera», η «El Pais» και ο βρετανικός «Guardian», το ζεστό χρήµα που έχουν ρίξει οι Κινέζοι σε όλο τον κόσµο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστηµα στην Ευρώπη αφορά µεγάλες αγορές οµολόγων και επιχειρηµατικές συµφωνίες: n Πάνω από 600 δισ. ευρώ είναι οι αγορές κρατικών οµολόγων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερµανία και η Γαλλία, µε υποσχέσεις µάλιστα για ακόµη περισσότερες αγορές.

n Το Πεκίνοέχει αγοράσειτο 9,8%του συνολικού αµερικανικού χρέους καταβάλλοντας περισσότερα από 900 δισ. δολάρια.

n 7,3 δισ. ευρώ είναι το ποσό της πρόσφατης εµπορικής συµφωνίας µεταξύ Ισπανίας και Κίνας για αγορά από το Πεκίνο προϊόντων όπως ελαιόλαδο, χοιρινό και κρασί.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να αγοράσει και ισπανικά οµόλογα 6 δισ. ευρώ n 8,7 δισ. ευρώ είναι το ποσό της συµφωνίας που πέτυχαν οι Κινέζοι µε τους Γερµανούς µετά την επίσκεψη Κεκιάνγκ στο Βερολίνο στις αρχές του µήνα. Τα ντιλ αφορούν αγορές αυτοκινήτων και άλλου εξοπλισµού από τη Φολκσβάγκεν και την Ντάιµλερ Μπενζ, αγορές από τις βιοµηχανίες κολοσσούς Siemens, BASF και Bayer, αλλά και µε µεγάλες τράπεζες όπως η Ντόιτσε Μπανκ. Ολα αυτά βέβαια µε τις ευλογίες της σιδηράς λαγκελαρίου Α. Μέρκελ, που βλέπει τα προϊόντα Made in Germany να ξεπουλάνε από τα ράφια των γερµανικών επιχειρήσεων. n Πρόσφατα η σουηδική Βόλβο πωλήθηκε από τη Φορντ για 1,8 δισ. δολάρια στην κινεζική Γκίλι.

n Η κινεζική πετρελαϊκή PetroChina και η αγγλοολλανδική Shell αγόρασαν την αυστραλιανή Arrow Energy έναντι 3,1 δισ. δολ.

n Η επίσης κινεζική πετρελαϊκή Sinopec αγόρασε έναντι 7 δισ. δολ. τη θυγατρική της ισπανικής Repsol στη Βραζιλία. n Η Sinopec αγόρασε επίσης στην Ελβετία την Addax Petroleum έναντι 7,2 δισ. δολ.

n Στην Ελλάδα η Cosco κατασκευάζει τέρµιναλ στον Πειραιά για να αυξήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ. n Στην Ιρλανδία οι Κινέζοι δροµολογούν επενδύσεις 50 εκατ ευρώ.

n Στη Γαλλία ετοιµάζονται να κατασκευάσουν βιοµηχανικό πάρκο σχετικά κοντά στο Παρίσι.

n Στη Βουλγαρία η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei και άλλοι όµιλοι έχουν µπει παντού, από τις τηλεπικοινωνίες µέχρι τους αυτοκινητοδρόµους.

n Στην Ιταλία επενδύουν σε φαρµακοβιοµηχανίες, ναυπηγεία, στην υψηλή τεχνολογία. Για παράδειγµα οι ακόλουθες κινεζικές εταιρείες έχουν αποκτήσει τις εξής συµµετοχές: η Quianjiang στην Benelli Moto, η Haier τα ψυγεία Menenghetti και η Zoomlion την εταιρεία µηχανηµάτων Cifa.

n 330 εκατ ευρώ επένδυσαν η Κίνα και η Qatar Holdings στη Somgbird Estates, την κατασκευαστική εταιρείαδιαχειριστή που βρίσκεται πίσω από την πανάκριβη συνοικία Canary Wharf στο Λονδίνο.

n 3,1 δισ. ευρώ συµφωνία υπέγραψε η Κίνα µε τη Βρετανία στον τοµέα της ενέργειας.
tanea.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.794
Μηνύματα
913.101
Μέλη
39.521
Νεότερο μέλος
charis75

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom