• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Ιορδανία Οδηγός: Ιορδανία

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
[imga="left"]http://www.travelstories.gr/files/JO_2a.gif[/imga]Μικρή Αραβική χώρα της Μέσης Ανατολής. Κυρίαρχο στοιχείο της μορφολογίας του εδάφους της, είναι οι έρημοι και οι στέπες. Σχετικά πρόσφατα απέκτησε την ανεξαρτησία της και διαμορφώθηκαν τα σύνορά της. Φτωχή χώρα με φιλόξενους κατοίκους. Τουριστικός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον.

Επίσημο όνομα: Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας

Περιεχόμενα:


1. Γενικές Πληροφορίες
2. Ιστορική αναδρομή
3. Κύρια αξιοθέατα
4. Προτάσεις διαδρομών
5. Φαγητό - ποτό - διασκέδαση
6. Αγορές
7. Μετάβαση - Συγκοινωνίες
8. Διαμονή - Ξενοδοχεία
9. Ταξιδιωτικά Tips
10. Πρεσβεία - Προξενεία - Τηλέφωνα ανάγκης
11. Links


Δείτε φωτογραφίες της Ιορδανίας



Συζήτηση για την Ιορδανία


1. Γενικές πληροφορίες


Έκταση: 88.968 τετρ.χλμ
Πληθυσμός: 5.153.378 (απογραφή 2001) κάτοικοι με πυκνότητα 58 κατ/τ.χλμ και σύνθεση 99% Άραβες και 1% Κιρκάσιοι και Αρμένιοι.
Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία
Πρωτεύουσα: Αμμάν (Amman) (483.000 κάτοικοι)
Σημαντικότερες πόλεις: Αζ Ζάρκα (Az Zarqa) (400.000 κάτοικοι), Ίμπριντ (Ibrid) (300.000 κάτοικοι)
Σύνορα: Βόρεια με τη Συρία, Ανατολικά με το Ισραήλ και τη Δυτ.Όχθη, Νοτιοανατολικά με τη Σαουδική Αραβία και Ανατολικά με το Ιράκ.
Ψηλότερο βουνό: Τζαμπάλ Ραμ (Jabal Ramm) 1754 μ.
Σημαντικότερη Λίμνη: Νεκρά Θάλασσα (755 τετ.χλμ το Ιορδανικό κομμάτι, 1020 συνολικά)
Κλίμα: Ξηρό με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών (από +7C ως +49C)
Γλώσσα: Αραβικά
Θρήσκευμα: 92% Μουσουλμάνοι και 8% Χριστιανοί
Νόμισμα: Ιορδανικό Δηνάριο


2. Ιστορική Αναδρομή


Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ιορδανία κατοικήθηκε από τους Σελευκίδες τον 4ο πΧ αιώνα και αποτέλεσε μέρος της αυτοκρατορίας των Ναββαταίων. Πρωτεύουσα ήταν η Πέτρα από το 1ο π.Χ. αιώνα έως τα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα, οπότε και κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους υπό τον Πομπήιο.

Την περίοδο μεταξύ του 6ου και του 7ου αιώνα μ.Χ αποτέλεσε πεδίο σημαντικών μαχών μεταξύ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Περσίας. Την αυγή του 7ου αιώνα κατακτήθηκε από τους Μουσουλμάνους Άραβες.

Μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Σταυροφόρους το 1099, αποτέλεσε μέρος του Ρωμαϊκού Βασιλείου της Ιερουσαλήμ.

Το 1516 οι Οθωμανοί Τούρκοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Έπειτα από την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή βρέθηκε κάτω από τη διακυβέρνηση του Φαϊζάλ του 1ου, με διοικητικό κέντρο τη Δαμασκό. Το 1920 ο Φαϊζάλ εκδιώχθηκε από Γαλλικές δυνάμεις και η περιοχή (με το όνομα Transjordan) απέκτησε Αγγλικές επιρροές. Το 1921 ο Αμπντουλάχ ο 1ος, μέλος της δυναστείας των Χασεμιτών και αδελφός του Φαϊζάλ, έγινε εμίρης της Ιορδανίας (Transjordan), οπότε και πραγματοποιήθηκε διοικητικός διαχωρισμός με την Παλαιστίνη και η περιοχή εξαιρέθηκε από τα εδάφη που θεωρούνταν Εβραϊκά. Τότε δημιουργήθηκε ο 1ος Ιορδανικός στρατός. Σε συμφωνία που υπογράφτηκε το 1928 με την Αγγλία, η Ιορδανία (Transjordan) απέκτησε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας με 1ο βασιλιά ενθρονισμένο από τους Άγγλους, τον Αμπντουλάχ τον 1ο. Το βασιλικό δικαίωμα είναι κληρονομικό στην οικογένεια του Αμπντουλάχ.

Το 1949 απέκτησε επίσημα το όνομα Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ή Ιορδανία. Συμμετείχε στους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Βασιλιάς σήμερα είναι ο Αμπντουλάχ ο 2ος ή Αμπντάλα.


3. Κύρια Αξιοθέατα


Αμμάν
Γκρίζα πόλη. Δεν έχει ιδαίτερα αξιοθέατα. Αξίζει μια επίσκεψη στο αρχαίο Ρωμαικό θέατρο και στον λόφο (citadel). Στο λόφο υπάρχουν αρκετά αρχαία με κυριότερο το ναό του Ηρακλή (του δικού μας φυσικά). Υπάρχει και ένα μικρό αρχιολογικό μουσείο.

Τζέρας
Θα την ακούσετε και σαν την πόλη με τις χίλιες κολώνες. Είναι αρχαία πόλη που βρίσκεται βόρεια του Αμμάν (προς Συρία). Το χίλιες κολώνες δεν είναι υπερβολή. Μάλλον είναι περισσότερες από χίλιες. Εντυπωσιακή η κεντρική πλατεία. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μοιάζει να την αντέγραψε. Αξίζει η επίσκεψη.

Κάστρα
Σε πολλά σημεία της Ιορδανίας υπάρχουν κάστρα μέσα στην έρημο. Επισκεφθήκαμε 4 κάστρα στην έρημο που εκτείνεται ανατολικά του Αμμάν (προς τα σύνορα με το Ιράκ). Τα κάστρα τα έφτιαχναν για να διανυκτερεύουν κατά τις μετακινήσεις τους (προ αυτοκινήτων φυσικά). Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ισοπεδωτική η εικόνα από τις "ταράτσες" των κάστρων. Όπου και να γύριζε το μάτι δεν έβλεπε τίποτα άλλο εκτός από έρημο (χωρίς άμμο, γκρίζο συμπαγές χώμα με πετραδάκια). Ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική τους, όπως επίσης και οι διάφορες τεχνικές για άντληση νερού ή οι σάουνες που είχαν. Θα επισκεφθείτε και τα δωμάτια που έμενε ο Λώρενς της Αραβίας.

Όρος Νίμπο
Αξίζει η επίσκεψη για την απίστευτη θέα προς Ισραήλ. Λέγεται ότι από την κορυφή του όρους ειπώθηκε η περίφημη φράση "Ιδού η γη της επαγγελίας". Στην κορυφή υπάρχουν ταμπέλες με βελάκια που υποδεικνύουν ποιες είναι οι πόλεις που είναι ορατές (Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ κλπ). Σήμερα υπάρχει εκεί ένα καθολικό μοναστήρι.

Μάταμπα
Στην πόλη Μάταμπα επισκεφθήκαμε μία παλαιοχριστιανική εκκλησία όπου στο πάτωμά της υπάρχει ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό με το χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Ο χάρτης αυτός, όταν ανακαλύφθηκε (ήταν σκεπασμένος από νεώτερη εκκλησία που χτίστηκε στη θέση παλαιότερης) βοήθησε στην ανεύρεση και ανασκαφή πολλών μνημείων.

Νεκρά Θάλασσα
Η νεκρά θάλασσα είναι τεράστια λίμνη και το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη. Βρίσκεται 411 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι κυριολεκτικά νεκρή λόγω της υπερβολικής περιεκτικότητας σε αλάτι (κάπου 40%). Τρομερή εμπειρία το μπάνιο στη λίμνη. Δε βουλιάζεις με τίποτα. Προσοχή όμως, όχι νερό στα μάτια και αμέσως ντους με γλυκό νεράκι. Τελευταία αναπτύσεται πολύ τουριστικά, με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα παράλιά της.

Wadi Rum
Μία εκπληκτική έρημος, ένα μέρος της οποίας είναι σκεπασμένο με άμμο και διαθέτει απίθανους σχηματισμούς από βράχους. Η επίσκεψη γίνεται είτε με τζιπ, είτε με καμήλες και στις δύο περιπτώσεις με Βεδουίνους οδηγούς.

Πέτρα
Αρχαία πόλη των Ναββαταίων. Χτίστηκε ή μάλλον λαξεύτηκε πριν από 2.000 περίπου χρόνια. Το λαξεύτηκε είναι κυριολεκτικό.
Η είσοδος της πόλης είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους περίπου 800 μέτρων, ύψους ως 100 και πλάτους το πολύ 10. Από την είσοδο νομίζει πως προιδεάζεται ο επισκέπτης για αυτά που θα δει παρακάτω. Είναι εκπληκτικό. Τα "τείχη" του φαραγγιού είναι σκαλισμένα, είτε με έργα τέχνης (καμήλες κλπ), είτε για λόγους πρακτικούς (σύστημα υδροδότησης, σκαλιά κλπ).
Τελικά όμως τίποτα δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για την έκπληξη που μας περίμενε μόλις τέλειωσε το φαράγγι. Ακριβώς μπροστά μας υψωνόταν ένα τεράστιο κτίριο το "Θησαυροφυλάκιο". Με κολώνες, αγάλματα, τεράστιες αίθουσες, απλά μαγευτικό. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το πως κατασκευάστηκε. Φανταστείτε ένα τεράστιο, πανύψηλο κάθετο βράχο. Αρχίσαν, λοιπόν, να λαξεύουν το βράχο και δημιουργήσαν αυτό το αριστούργημα, χωρίς καθόλου πρόσθετα υλικά. Μόνο "σφυρί και καλέμι".
Όλη η πόλη είναι με αυτόν τον τρόπο λαξευμένη στους βράχους. Και εννοώ "κρατικά" κτίρια, κατοικίες, θέατρο και ότι άλλο έχει μία πόλη. Το μέγεθος της πόλης είναι τεράστιο και ακόμη δεν έχει ανασκαφεί όλη. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι 100 τ.χλμ.
Εντυπωσιακό είναι το σύτημα υδροδότησης και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων που είχαν κατασκευάσει. Με αυτόν τον τρόπο αποθήκευαν νερό από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που έπεφταν στην περιοχή. Το νερό αυτό όχι μόνο αρκούσε για τους ίδιους αλλά και το πουλάγαν σε καραβάνια. Για το λόγο αυτό η ακμή της πόλης ωφείλεται και στο δρόμο των καραβανιών που περνούσε από εκεί.
Η ακμή της σταμάτησε όταν άλλαξε και ο δρόμος των καραβανιών (νομίζω τον άλλαξαν οι Ρωμαίοι). Έπειτα για 600 χρόνια χάθηκε. Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά όντως χάθηκε. Έτσι όπως είναι κατασκευασμένη δεν φαίνεται από πουθενά, παρά μόνο όταν περάσει κάποιος την είσοδό της.
Το 1812 την ανακάλυψε ένας Σουηδός.
Τώρα, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Ιορδανίας.

Άκαμπα
Η πόλη αποτελεί την μοναδική έξοδο της Ιορδανίας στη θάλασσα. Βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα. Η επίσκεψη αξίζει μόνο αν συνοδευτεί με καταδύσεις ή έστω από μπάνιο με χρήση μάσκας. Τα σημεία θα σας τα υποδείξουν οι ντόπιοι. Οβυθός είναι πραγματικά απίστευτος. Πολύχρωμα κοράλια και ψάρια θα αιχμαλωτίσουν το βλέμμα.


4. Προτάσεις Διαδρομών


Στο Αμμάν περπατήστε στο κέντρο της πόλης με τυχαίες διαδρομές. Ανακατευτείτε με τους ντόπιους, πιείτε τσάι στα στέκια τους, αγοράστε μικροπράγματα (μόνο παζαρεύοντας).
Στην Πέτρα φροντίστε να έχετε σχεδιάσει πολύ καλά τις διαδρομές σας. Είναι τεράστια πόλη και θα χρειαστεί πολύ περπάτημα. Φορέστε τα πιο κατάλληλα παπούτσια περπατήματος που έχετε. Φροντίστε να προστατευτείτε από τον ήλιο. Λίγο αντιηλιακό ίσως χρειαστεί. Να έχετε μαζί σας νερό και να φοράτε οπωσδήποτε καπέλο. Να είστε σίγουροι ότι η κούρασή θα σας ανταποδωθεί και με το παραπάνω με αυτά που θα δείτε.


5. Φαγητό - Ποτό - Διασκέδαση


Το εθνικό πιάτο της Ιορδανίας είναι το μανσάφ (mansaf). Κύρια συστατικά του είναι τα εξής: αρνί, ρύζι, γιαούρτι, φυστύκια και αρκετά εξωτικά μπαχαρικά. Το σερβίρουν όλο μαζί σε τεράστιο στρογγυλό δίσκο. Τρώνε, συγκεντρωμένοι γύρω από το δίσκο και κατευθείαν από αυτόν. Ο παραδοσιακός τρόπος φαγητού, είναι με τα χέρια. Πιάνουν λίγο μανσάφ, το πλάθουν σε μπαλάκι και το τρώνε.

Ένα εξαιρετικό εστιατόριο, με παραδοσιακά φαγητά, στο Αμμάν είναι το Fakhr el-Din. Επίσης, καλό φαγητό έχουν και τα μεγάλα ξενοδοχεία (κουζίνες από διάφορες χώρες).

Καλό είναι, όμως, να εξερευνήσετε, το Αμμάν ή και τα υπόλοιπα μέρη που θα βρεθείτε για Ιορδανικά, όχι τουριστικά εστιατόρια. Αξίζει τον κόπο. Λίγη προσοχή μόνο, στην καθαριότητά τους.

Επίσης, τα μπαρ των ξενοδοχείων είναι ότι πρέπει για ένα ποτάκι. Και φυσικά νωρίς για ύπνο γιατί έχετε πολλά να δείτε ακόμη.


6. Αγορές


Αξίζει μια επίσκεψη σε υπαίθριο παζάρι (όπως σε κάθε Αραβική χώρα).

Ενδιαφέρον έχει η περιοχή κοντά στην οδό του Βασιλιά Φαϊζάλ (King Feisal Street) όπου βρίσκεται η αγορά του χρυσού. Πωλείται πλήθος κοσμημάτων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή του χρυσού ανά γραμμάριο. Είναι δυνατό να βρεθούν πραγματικές ευκαιρίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντικείμενα που κατασκευάζουν από φυσητό γυαλί.

Στην Πέτρα πωλούνται γυάλινα μπουκαλάκια γεμάτα με άμμο της Πέτρας. Τα μπουκαλάκια παραγεμίζονται με διάφορα χρώματα άμμου (από ανοιχτό σχεδόν άσπρο, μέχρι βαθύ κόκκινο). Με τα χρώματα της άμμου πετυχαίνουν να δημιουργούν διάφορα σχέδια όπως καμήλες, φοίνικες κλπ. Σε κάποιο από αυτά τα μαγαζάκια, μπορεί ο επισκέπτης να ζητήσει και μπουκαλάκι με όνομα (τα χρώματα της άμμου θα σχηματίζουν το όνομα του). Η παραγγελία γίνετα κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και παραλαμβάνεται στην επιστροφή.
Πήρα τρία τέτοια μπουκαλάκια. Μόλις τα πήρα στα χέρια μου αναρωτήθηκα (ήταν αργά βέβαια) που βρίσκουν την άμμο με τα υπέροχα χρώματα και το μόνο που σκέφτηκα είναι ότι αγοράζαντας συνέβαλα στην καταστροφή των υπέροχων μνημείων. Τα χρώματα αυτά τα είχα δει σε λαξευμένους βράχους. Μίλησα με ντόποιους και μου είπαν πως δεν πειράζουν τα μνημεία και την άμμο τη μαζεύουν από το έδαφος (ελπίζω να είναι αλήθεια).


7. Μετάβαση - Συγκοινωνίες


Η Αθήνα συνδέεται αεροπορικά με το Αμμάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα (Royal Jordanian Airlines). Η πτήση διαρκεί 2 ώρες και 5 λεπτά. Η επιστροφη, 2 ώρες και 25 λεπτά.

Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σε κακή κατάσταση και δεν προτείνονται. Όμως υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με ταξί, τα οποία είναι αρκετά φθηνά.
Φυσικά, τα ξενοδοχεία μπορούν να κανονίσουν μεταφορές σε σημεία εκτός του Αμμάν.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι 20 λεπτά αφότου είχαμε ανέβει στα δωμάτιά μας, χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας που ζητούσε ραντεβού στο lobby για να μας δώσει προσφορές μετακινήσεων - ξεναγήσεων.

Φθηνή είναι και η ενοικίαση αυτοκινήτου. Προσοχή όμως στους Άραβες οδηγούς.

Από το Αμμάν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Άκαμπα (2 πτήσεις ημερησίως).


8. Διαμονή - Ξενοδοχεία


Στο Αμμάν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που πραγματικά προσφέρουν εξαιρετικό επίπεδο διαμονής. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις πολύ χαμηλές τιμές τους (από ? 70 έως ? 140, που σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία 3 αστέρων) τότε είναι φανερό ότι αποτελούν την 1η επιλογή. Ειδικά τα 5 αστέρων (που τα δίκλινα ξεκινάν από ? 90) προσφέρουν τα πάντα (πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο, εστιατόριο, μπαρ, ...)

Στην Πέτρα, στην Άκαμπα και στη Νεκρά Θάλασσα, υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και χαμηλών σχετικά τιμών.

9. Ταξιδιωτικά Tips


Μια επίσκεψη στην Ιορδανία είναι ιδανική όταν καλύπτει το σύνολο της χώρας.
Βάσει αυτού αλλά και των αποστάσεων που χρειάζεται να καλυφθούν, απαιτείται ένα διάστημα παραμονής όχι μικρότερο των 6 ημερών. Στην περίπτωση που οι μέρες είναι λιγότερες, πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός του ταξιδιού και των ημερήσιων εκδρομών, για να καλυφθούν τα κυριότερα αξιοθέατα..

Καλό θα ήταν 2 διανυκτερεύσεις να πραγματοποιηθούν στην Άκαμπα ή στην Πέτρα, ώστε να είναι διαθέσιμο ένα τριήμερο για την επίσκεψη στην Πέτρα, την Άκαμπα και τη Wadi Rum.

Στα ψώνια, παραδοσιακά πραγματοποιούνται παζάρια, αν και η Ιορδανία δυτικοποιείται γρήγορα και το φαινόμενο συρρικνώνεται.

Η Ελληνική καταγωγή ανοίγει τις Ιορδανικές πόρτες. Η αναφορά της και μόνο (Άνα Γιουνάνι: Είμαι Έλληνας, στα Αραβικά) κάνει τους Ιορδανούς πολύ φιλικούς και εξυπηρετικούς.

10. Πρεσβεία - Προξενεία - Τηλέφωνα ανάγκης


Τα στοιχεία της Ελληνικής πρεσβείας στο Αμμάν είναι τα εξής:
Δ/νση : Al Maqdisi Str. No 26 Shmeisani, 11180 Amman, (P.O.Box 35069)
Τηλ. : (009626) 5672331, 5672332 - Fax : 5696591

Jordan Tourism Board
P.O.Box: 830688
Amman 11183 Jordan
Tel: ++ 962 6 5678294
Fax: ++ 962 6 5678295
[email protected]
Website: www.see-jordan.com


11. Links


National Geographic

Gallery του National Geographic για την Πέτρα

Globalgeografia

Columbia Encyclopedia

Χάρτης της Ιορδανίας από την Encarta

World66 travel guide

TipAdvisor
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.633
Μηνύματα
905.010
Μέλη
39.375
Νεότερο μέλος
maria kou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom