Ναι φιλε μου, ισως εχεις δικαιο κ δε το εθεσα σωστα....!Πολύ ωραία η εμπειρία και το βιντεάκι σας. Αλλά θα ήθελα να σημειώσω κάτι.
Έχω κάνει 5-6 φορές "χαμάμ" στην Τουρκία σε διάφορες πόλεις και έχω "εργαστεί" σε τουλάχιστον 4 "χαμάμ" της Θεσσαλονίκης.
Σε κανένα από αυτά δεν υπήρχε δεξαμενή-πισίνα όπου βουτάει ο λουόμενος. Γούρνες μικρές ή μεγάλες ανάμειξης ζεστού κρύου από όπου παίρνεις με το λεκανάκι και βρέχεσαι, ναι.
Αλλά μπανιέρες που χωράς μέσα δεν είδα πουθενά.
Για να μη μπερδεύεται λοιπόν ο κόσμος και ψάχνει να βρεί πισίνα (καθαρή ή βρώμικη) άλλο το ζεστό λουτρό και άλλο το χαμάμ. Εξάλλου είναι αδύνατον σε κάθε πόλη να υπάρχουν θερμά υπόγεια ύδατα και με φυσική ροή.
Γι αυτό τα περισσότερα χαμάμ, αν όχι όλα, έχουν φούρνο, σωληνώσεις και υποδαπέδια θέρμανση με διαβάθμιση σε 3 χώρους από τα υπόκαυστα. Μπαίνεις, ιδρώνεις, μουσκεύεσαι, σαπουνίζεσαι και άμα είσαι τυχερός και πέσεις σε μάστορα τρως ένα χέρι ξύλο και αποσυναρμολογείσαι.
View attachment 288999
Βρισκεται στις Θερμες Ξανθης... πανω απο Εχινο συνορα με Βουλγαρια...Για δώσε φίλε περισσότερες πληροφορίες. Μέρος, όνομα χαμάμ, κόστος κτλ.
Φιλε μου σε ευχαρηστω πολυ για τις πληροφοριες!! ειλικρινα! δε τα ηξερα αυτα που αναφερεις...Το νέο υδροθεραπευτήριο μέσα στο χωριό -που μοιάζει αρχιτεκτονικά με χαμάμ- το έχουν ανοίξει ή ακόμα έχουν την παλιές γούρνες στο σπιτάκι; Πάει καιρός που έχω να πάω..
Σχετικά με το ποστ του νοστίμου ήματος, ναι, τα οθωμανικά (και όχι τούρκικα, ειδικά εκεί στα πομακοχώρια) λουτρά διακρίνονται στα ιαματικά λουτρά τα κανλίτσα, και τα ατμόλουτρα, τα χαμάμ, αν και καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο όρος χαμάμ γενικά για το λουτρό -ακόμα και την τουαλέτα..
Σε καμιά περίπτωση το συγκεκριμένο όμως δεν είναι turkish steam bath που γράφεις..
Το λουτρό αυτό, είναι δίπλα στον τεκέ (ναός και τάφος) του Μπουνταλά Χότζα και συνδέεται στενά με αυτόν, είχε δηλαδή και λατρευτική χρήση και χτίστηκε επί τούτου θολωτά...
Η περιοχή είναι πολύ ωραία, φαντάζομαι πεταχτήκατε για φαγητό και μέχρι τον Τζεμήλ στην Κοττάνη. Τα λουτρά εκεί τα επισκέπτονται και οι βούλγαροι από το κοντινό Ζλάτογκραντ που πολύ τα εκτιμούν και μάλιστα κάποιες λουτροκατασκευές έχουν γίνει από αυτούς από την κατοχή ακόμα..
Τα ρούχα που είδες στο δέντρο προφανώς τα άπλωσε κάποιος που ήταν πιο μπροστά εκεί να στεγνώσουν, κάποιες φορές δένουν και μικρές κορδέλες ή μαντίλια στο δέντρο εκεί για θρησκευτικούς λόγους..