dimosf
Member
- Μηνύματα
- 2.302
- Likes
- 5.900
- Ταξίδι-Όνειρο
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Όπως είναι γνωστό η Πελοπόννησος τελειώνει στα νότια σε τρεις χερσονήσους. Τρία «πόδια». Το μεσαίο αποτελεί συνέχεια του μεγαλύτερου βουνού της, του Ταΰγετου και τελειώνει στο Ταίναρο, το ακρωτήριο που οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν πως ήταν (και εδώ) η είσοδος για τον Κάτω Κόσμο. Και λάτρευαν για Θεό του Κάτω Κόσμου, όχι τον Πλούτωνα, ως συνήθως, αλλά τον Ποσειδώνα τον Ταινάριο. Και ο τόπος αυτός είναι εκεί που τελειώνει το «σώμα» της η Ευρώπη. Το ηπειρωτικό κομμάτι, δηλαδή, της ηπείρου μας. Τούτο το «Ακραίο τοπίο» λοιπόν είναι η Μάνη. Η Μάνη η τόσο ιδιαίτερη, η ξεχωριστή, η αντιφατική, η μοναδική!
Γι αυτή τη Μάνη ξεκινήσαμε αργά το πρωί της Πέμπτης. Η διαδρομή, τουλάχιστον μέχρι την Τρίπολη, είναι εύκολη και γνωστή. Κάναμε μια μικρή στάση μετά το τούνελ στο Αρτεμίσιο και αφού περάσαμε έξω από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας, αφήσαμε τον αυτοκινητόδρομο που πάει για Καλαμάτα και εμείς πήραμε το επαρχιακό δρόμο που πάει στη Σπάρτη. Δρόμος στενός και με στροφές είναι και αυτός πλέον ανεπαρκής για το φόρτο κίνησης που σηκώνει. Στη Σπάρτη πήραμε τον περιφερειακό, αποφεύγοντας την πόλη, και σε λιγότερο από μια ώρα φτάσαμε στο Γύθειο, την πρωτεύουσα και πανέμορφη είσοδο στη Μάνη.
Μιας και είναι η μεγαλύτερη πόλη του Λακωνικού κόλπου, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε Βασίλισσα του Λακωνικού.
Ο τίτλος βέβαια της ταιριάζει περισσότερο γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη, αμφιθεατρικά χτισμένη να αγναντεύει τη θάλασσα,
έχοντας στη νότια άκρη της το νησάκι Κρανάη, που σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, υπήρξε ο τόπος που φιλοξένησε την πρώτη νύχτα της διασημότερης συζυγικής απιστίας των αιώνων. Εκεί κατέφυγαν ο Πάρις και η Ελένη φεύγοντας από τη Σπάρτη και πριν φύγουν για την Τροία με ότι αυτό σήμανε για τη συνέχεια.
Σε ένα τραπέζι στο λιμάνι του Γυθείου, δίπλα στις βάρκες κάτσαμε για να φάμε τα ψαράκια μας.
Όλο το θαλασσινό μέτωπο της πόλης είναι γεμάτο όμορφα νεοκλασικά, πλούσιο υλικό για μια μικρή «φωτογραφική» βόλτα, μετά τη γευστική ικανοποίηση.
Παρένθεση αναμνήσεων
(Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που ήρθαμε για πρώτη φορά στη Μάνη. Ήταν το 1987, όταν κάνοντας διακοπές στη Μεσσηνία, μείναμε λίγες μέρες στη Στούπα, στη Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη. Τότε κάναμε μια ημερήσια εκδρομή στην Αποσκιερή (δυτική) Μέσα Μάνη. Περάσαμε έξω από την Αρεόπολη, επισκεφτήκαμε τα σπήλαια στο Διρό, και ακολουθώντας νότια διαδρομή πήγαμε για φαΐ στο Γερολιμένα και καταλήξαμε στη Βάθεια. Θυμάμαι σα τώρα τις έντονες εικόνες της Βάθειας, σιωπηρής να ψήνεται στο μεσημεριανό λιοπύρι. Έμοιαζε σαν ακατοίκητη και θα ήμουν σίγουρος γι αυτό αν δεν εμφανίζοντας μέσα από τις πέτρες κάτι μαυροφορεμένες φιγούρες σα σκιές που χάνοντας αμέσως μέσα σ’ αυτές. Μόνο μια γιαγιά μας πλησίασε και μας ρώτησε από πού είχαμε έρθει. Της είπαμε πως ερχόμασταν από την Πάτρα (δεν είχαμε μετακομίσει ακόμα). Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάντησή της. «Έχετε νερά εκεί πάνω!!». Τι έντονη εντύπωση μου έκανε εκείνη η κουβέντα! Ότι στερείται ο καθένας! Μας χαιρέτησε και εξαφανίστηκε.
Οκτώ χρόνια μετά κάναμε διακοπές και πάλι στην Πελοπόννησο, στην Κυνουρία αρχικά και μετά στο Μαυροβούνι έξω από το Γύθειο. Τότε ήταν η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε και το Γύθειο και την Αρεόπολη. Θυμάμαι τη φοβερή ζέστη που πύρωνε την πέτρα στην Αρεόπολη. Δεν βρίσκαμε την παραμικρή σκιά να μας προστατέψει από το λιοπύρι. Έτσι δεν είδαμε και τότε πολλά. Μόνο στο Λιμένι, το επίνειο της Αρεόπολης, πήγαμε κάνα δυο φορές για ψάρι. Ένα τέτοιο βράδυ, μετά το φαΐ ανεβήκαμε να δούμε την Αρεόπολη στη βραδινή δροσιά. Μια εικόνα, σχεδόν μεταφυσική, χαράχτηκε στο νου μου ανεξίτηλα. Σε μια μικρή πλατεία έστεκε μια εκκλησούλα. Η πόρτα ήταν ανοικτή και μέσα έφεγγαν δυο κεριά. Αυτά το δυο κεριά ήταν και το μοναδικό φως μέσα στο μικρό ναό. Όταν κάπως συνηθίσανε τα μάτια και με τη βοήθεια των κεριών, ένα θαύμα ξετυλίχτηκε εκεί μπροστά μας. Όλη η εκκλησία ήταν κατάγραφη από τοιχογραφίες! Ήταν ο ναός του Άη Γιάννη των Μαυρομιχάληδων.
Λίγο γνώριζα τη Μάνη μέχρι τώρα αλλά με είχε σημαδέψει με πάρα πολύ έντονες εικόνες.)