Είχα πάντα ανάμεικτα συναισθήματα όταν σκεφτόμουν ενα ταξιδι στην Πόλη και με ανάμεικτα συναισθήματα γυριζω απο εκεί. Η Πόλη είναι παράξενη, πολύβουη, πολύχρωμη, πολυπρόσωπη. Δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσω με τα ωραία η με τα άσχημα, νομίζω ότι μπλέκονται το ένα μέ το άλλο. Καταρχήν θα σας έλεγα πως είναι ένα μέρος που αξίζει να δείτε, αλλα όχι τον Αύγουστο. Η ζέστη και η υγρασία είναι αποπνικτικες και αν έχετε σκοπό να περπατηστε, θα ταλαιπωρηθέιτε πολυ. Η Πόλη δέχεται κάποια εκατομμύρια τουριστών τον χρόνο, αλλα εκτός των ξενοδοχείων δε έχει τις υποδομές να τους δεχτεί. Ατέλειωτες ουρές για να επισκεφτούμε την Άγια Σοφια, το Μπλε Τζαμί, το Ντολμαμπαχτσε κάτω απο το λιοπύρι, χωρίς καμία πρόβλεψη για ένα στέγαστρο, με ένα γκισέ να λειτουργεί και με τους πιο βαριεστημενους δημόσιους υπαλλήλους που έχω δει στη ζωή μου. Τα αγγλικά είναι κάτι παντελώς άγνωστο, οι τιμές σε όλα τα αξιοθέατα είναι οι ακριβώς οι διπλάσιες για τους ξένους απο ότι για τους Τούρκους πολίτες (!),δεν υπαρχει κλιματισμός σε κανέναν απο αυτούς τους χώρους. Και πάνω που λες γιατί στα κομμάτια ήρθα εδωπερα μπαίνεις στην Αγια Σοφια και μένεις με το στόμα ανοιχτό! Μεγαλειώδης και πανέμορφη σε στέλνει πίσω στο χρόνο... Στο Τοπ Καπι δεν σταματάς να θαύμαζεις τους ατελειωτους θησαυρούς και βρίσκεις μάλλον χαζό το πόσο λάθος τοποθετημένοι είναι! Οι κήποι του Ντολμαμπαχτσε είναι όαση, το παλάτι είναι μεν εντυπωσιακό, αλλα σε καμία περίπτωση δεν θα το έλεγες τουρκικό, πιο αντιγραφή δεν γίνεται! Η βόλτα στο Πατριαρχείου ηρεμει ψυχή και σώμα, τόσο λιτό και ήσυχο. Στα Πριγκηπονησια κατεβήκαμε μόνο στην Πριγκηπο, γλυκιά ήταν με τα ξεχωριστά σπίτια τις μπουκαμβιλιες, αλλα μέχρι εκεί, όχι κάτι ιδιαίτερο. Και μετά οι αγορές, η παλαβη Μεγάλη Αγορά που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδι τη μάνα και η πιο μικρή αγορά των μπαχαρικων που θες να πάρεις σπίτι όλα τα βουναλακια με όλα τα μπαχαρικά της γης! Και φτάνει το βράδυ, το μαγικό βράδυ σε μια Πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Χιλιάδες άνθρωποι περνοδιαβαινουν τον πεζόδρομο της istiklal, τη γειτονιά του sultanahmet, τα πάντα κινούνται όλη νύχτα! Τα εστιατορια στις ταράτσες είναι όλα τα λεφτά, αλλα το πιο μαγικό είναι η βόλτα στις ακτές του Βοσπορου, χαζευοντας τα φώτα της γεφυρας και τα καράβια που περνούν αδιάκοπα!
Η Πόλη είναι η πιο πολυπρόσωπη πολη που έχω δει, χιλαδες εικόνες, άπειρες μυρωδιές, δεκάδες χρώματα! Αξίζει να τη δείτε, απλά όχι τον Αύγουστο!!
Η Πόλη είναι η πιο πολυπρόσωπη πολη που έχω δει, χιλαδες εικόνες, άπειρες μυρωδιές, δεκάδες χρώματα! Αξίζει να τη δείτε, απλά όχι τον Αύγουστο!!