renata
Member
- Μηνύματα
- 5.544
- Likes
- 1.967
- Επόμενο Ταξίδι
- μαλαισία
"Κάθε μέρα, είμαι αναγκασμένος να κάνω μια μεγάλη διαδρομή για να φέρω νερό, κάτω από τον καυτό ήλιο. Το νερό που κουβαλάω, τόσο εγώ όσο και τα μικρά μου παιδιά πρέπει να φτάσει για όλους στην οικογένεια και για τις δύο αγελάδες, ακόμη και για τις κότες. Πολλές φορές, μέσα σε μια μέρα, θα χρειαστεί να γίνει η διαδρομή μέχρι και δύο φορές, ενώ χρειάζεται να περιμένουμε αρκετή ώρα μέχρι να έρθει η σειρά μας να γεμίσουμε το δοχείο". Ιστορίες, όπως αυτή, δεν αποτελούν τμήμα κάποιου σεναρίου ταινίας, αλλά η καθημερινότητα των κατοίκων στο χωριό Κασάνι (Kasani), στη δυτική Κένυα, όπου το νερό είναι πολυτιμότερο ακόμη και από τον χρυσό.
Εκεί, στην αφρικανική αυτή χώρα, μια ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση, η "One Earth", δίνει το δικό της αγώνα για να "ξεδιψάσει" τους κατοίκους του μικρού χωριού. Μάλιστα, χάρη στις προσπάθειες αυτές, 300 οικογένειες στο χωριό Κασάνι της δυτικής Κένυας έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό και δεν θα χρειάζεται να περπατούν επτά ολόκληρα χιλιόμετρα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους.
Πρόεδρος της ελληνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης είναι ο Βολιώτης, Γιάννης Γρηγορίου, ο οποίος επέστρεψε από το ταξίδι του εκεί, περίπου στις αρχές του μήνα, με μια "βαλίτσα" γεμάτη εμπειρίες.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη δυτική Κένυα, αλλά και σε άλλες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου, η μακροχρόνια ανομβρία και η επακόλουθη ξηρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής προκαλούν, τα τελευταία χρόνια, μια πρωτοφανή περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανατροπή.
Ολόκληρες περιοχές, με δεκάδες χιλιάδες πληθυσμό, βλέπουν τη ζωή τους να μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης, αφού οι παραδοσιακές δομές αγροτικής παραγωγής έχουν καταρρεύσει και ένα πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν μπορεί πλέον να καλλιεργήσει τη γη του, δεν μπορεί να συντηρήσει οικόσιτα ζώα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτονόητα- για τους περισσότερους- αγαθά, όπως το καθαρό νερό, η επαρκής τροφή και η υγειονομική φροντίδα.
Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούν, σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα και στήριξη με νέες προσεγγίσεις και ιδέες, ώστε οι Αφρικανοί αγρότες, όχι μόνο να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και να βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα της ζωής τους.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση "One Earth" με πολύχρονη εμπειρία, με δράσεις σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ανέλαβε να υποστηρίξει την κοινότητα Κασάνι, στην επαρχία της Ταβέτα, στη δυτική Κένυα, μ' ένα σύνολο πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν την επίλυση άμεσων και επιτακτικών αναγκών του ντόπιου πληθυσμού.
Η πρώτη δράση αφορά τη διάνοιξη γεώτρησης και την εγκατάσταση συστήματος άντλησης και διανομής νερού με χρήση φωτοβολταϊκών. Με την ολοκλήρωση του έργου, περισσότερες από 300 οικογένειες θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, κοντά στο χωριό τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα ζώα τους, μας εξηγεί ο κ. Γρηγορίου.
Σήμερα, οι κάτοικοι του χωριού είναι αναγκασμένοι να διανύουν μια απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων για να βρουν και να μεταφέρουν νερό μέσα σε μεγάλα πλαστικά δοχεία.
"Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι η έλλειψη νερού- προσθέτει ο κ. Γρηγορίου- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σ' αυτή τη δοκιμαζόμενη περιοχή της Κένυας, όχι όμως το μοναδικό. Οι νέες αυτές δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ταυτόχρονα κι ένα επισιτιστικό πρόβλημα, σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ μεγάλο, αφού ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών χρειάζεται πλέον εξωτερική βοήθεια για να επιζήσει".
Ο ρόλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι όχι μόνο απαραίτητος για την κάλυψη των άμεσων και βασικών αναγκών του πληθυσμού αλλά για να δώσουν και να μεταφέρουν εμπειρία, τεχνογνωσία και πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν, εδώ και τώρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της "One Earth".
Ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για την ίδια την "One Earth" είναι η ανάπτυξη των τοπικών συνεργασιών και η δικτύωση με άλλες οργανώσεις και φορείς, ώστε, έστω και η μικρότερη βοήθεια να πιάσει τόπο και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Όπως και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, η "One Earth" έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, μεταξύ άλλων και προς την Υπηρεσία Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αναζητώντας πρόσθετους πόρους για να μπουν σε εφαρμογή πρότυπες δράσεις για τη δημιουργία τραπεζών δημητριακών, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, κλπ.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, έχει ανακοινωθεί η οργάνωση αποστολής ανάβασης στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το όρος Κιλιμάντζαρο, με στόχο τη χρηματοδότηση- μέσω χορηγιών- ενός μέρους των προαναφερόμενων δράσεων στην κοινότητα Κασάνι.
Λίγα λόγια για την οργάνωση
Η "One Earth" είναι μια ελληνική οργάνωση, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2002, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και προσφοράς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η "One Earth" υλοποιεί προγράμματα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακά προγράμματα, με εστίαση στην εξασφάλιση νερού και τροφής, στη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και στην αξιοποίηση φυσικών πόρων, σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Μέλος και συνδρομητής της "One Earth" μπορεί να γίνει κάθε πολίτης, που ταυτίζεται με τους σκοπούς της οργάνωσης και επιθυμεί να κάνει κάτι πρακτικά για να τερματιστεί η φτώχεια και η αδικία που μαστίζει την ανθρωπότητα.
Η δράση της οργάνωσης εστιάζεται ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί που το πρόβλημα της φτώχειας είναι εντονότερο και οι ανάγκες τεράστιες.
ana-mpa.gr
Last edited by a moderator: