Γινόμαστε καλύτεροι ταξιδεύοντας ;

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
(Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει το θέμα ή ότι το ανοίγω στη σωστή θέση)
Χθες το μεσημέρι μπροστά στο Καρφούρ της Ν.Ιωνίας. Το πεζοδρόμιο από τη μια θάμνους-φράχτη, από την άλλη τα πεύκα και οι κάδοι των σκουπιδιών. Και παχιά σκιά. Μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού πάνω στο πεζοδρόμιο δεν αφήνει χώρο ούτε για τοπ μόντελ μίνι διαστάσεων. Μια μητέρα με το καροτσάκι κατεβαίνει στο δρόμο. Όσοι ξέρουν τη περιοχή ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Ρώσικη ρουλέτα. Η Ιφιγενείας με τα διπλοπαρκαρισμένα είναι καρμανιόλα.
Θα μου πείτε τώρα. Και τι έγινε; Συνηθισμένη εικόνα. Και εγώ ίσως το προσπέρναγα χωρίς να δώσω σημασία αν δεν έπεφτε το μάτι μου στη μηχανή. Γεμάτη αυτοκόλλητα με ακτοπλοϊκές που πάνε Ιταλία, κάμπινγκ Ευρωπαϊκά, Θυρεοί Ευρωπαϊκών πόλεων κλπ. Ταξιδιάρης ο τύπος. Δε λέω ότι είναι εύκολο να αλλάξεις οδηγική συμπεριφορά αλλά ούτε τα στοιχειώδη; Δεν έμαθε στα ταξίδια του τίποτα ο τύπος;
Άραγε γινόμαστε καλύτεροι ταξιδεύοντας ή απλά καταναλώνουμε ένα ακόμα προϊόν (ταξίδι) όπως τόσα άλλα; Δυστυχώς έχω παραδείγματα που συνηγορούν υπέρ και των δύο απαντήσεων. Γνωστοί μου που το μυαλό τους όσο ταξιδεύουν ανοίγει και άλλοι που όπως ήταν (στενόμυαλοι «καταναλωτές») έτσι είναι και ας έχουν ταξιδέψει στο 70% των χωρών του πλανήτη.
Βάζω λοιπόν αυτό τον προβληματισμό για συζήτηση. Τι νομίζετε εσείς;

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Είναι στον άνθρωπο. Αν είσαι ξεροκέφαλος και πιστεύεις ότι εσύ ο "Ελληνάρας" είσαι καλύτερος από όλους και όλα, ό,τι και να δεις, όπου και να πας, ό,τι και να ζήσεις, πάλι ίδιο θα μείνει το νιονιό σου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και πολλοί που εκμεταλλεύονται τις εμπειρίες τους, βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και προσπαθούν να περάσουν τα καλά των ξένων στη δική τους νοοτροπία. Και επανέρχομαι στην πρώτη πρόταση "είναι στον άνθρωπο".

Menia21

Member
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ταξίδι-Όνειρο
Photography trip
Τα ταξίδια δεν κάνουν τον άνθρωπο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αν κάποιος είναι έξυπνος, θα κοιτάξει να επωφεληθεί από όλα τα καινούρια πράματα που βλέπει. Κάποιοι ταξιδεύουν μόνο και μόνο για να λένε ότι "Α, πρόσθεσα μία χώρα ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη μου". Κάποιοι άλλοι βλέπουν το καλύτερο (ή χειρότερο) και εκτιμούν διαφορετικά την καθημερινότητά τους.

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Γίνεται καλύτερος αυτός που θέλει να γίνει καλύτερος,που ήδη βρίσκεται σε μια διαδικασία ωρίμανσης,εξέλιξης,αναζήτησης εαυτού κλπ κλπ οπότε τα ταξίδια σαφώς και τον πηγαίνουν βήματα ακόμα πιο μπροστά,μέσα από επαφή και συγκρίσεις( σε σχέση με τα δικά του δεδομένα)με άλλες κουλτούρες,άλλους τρόπους ζωής,άλλους ...κανόνες...
Αν δεν είναι..έτοιμος κάποιος ν'αλλάξει συνήθειες και να γίνει καλύτερος,δεν πιστεύω ότι τα ταξίδια θα τον βοηθήσουν σ'αυτό,ακόμα κι αν "προσωρινά"αναγκασθεί να έχει μια διαφορετική καλύτερη συμπεριφορά για να εναρμονισθεί στους κανόνες μιας ξένης χώρας( πχ ο μοτοσυκλετιστής που ανέφερες σίγουρα δεν θα έκανε το ίδιο σε μια άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα που θα ήξερε ότι η ποινή θα έπεφτε σαν ...πέλεκυς πάνω του..),ερχόμενος πάλι εδώ, στον τόπο του, θα είναι ο ίδιος....

Οπως λέει και ο Λεό Μπουσκάλια στο βιβλίο του''να ζείς,ν'αγαπάς,να μαθαίνεις" νομίζουμε πως ο,τι είναι να βρούμε βρίσκεται ...έξω από μας,ενώ η μοναδική απάντηση βρίσκεται μέσα μας!Οσο και να ψάχνουμε απο δω κι απο κεί και να τριγυρνάμε δεν ...βρίσκουμε τίποτα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του.."ανέβα ως την πιό ψηλή κορυφή του Νεπάλ και μόλις περάσει η πρώτη μαγεία του εξωτισμού,ποιόν νομίζεις πως θ'αντικρύσεις στον καθρέφτη;τον Εαυτό σου!είναι καιρός λοιπόν ν'αρχίσεις να ψάχνεις εκεί που έχει νόημα να ψάχνεις...τα ουσιαστικά πράγματα δεν βρίσκονται έξω,βρίσκονται μέσα σου..."

σαιτας

Member
Είναι στον άνθρωπο. Αν είσαι ξεροκέφαλος και πιστεύεις ότι εσύ ο "Ελληνάρας" είσαι καλύτερος από όλους και όλα, ό,τι και να δεις, όπου και να πας, ό,τι και να ζήσεις, πάλι ίδιο θα μείνει το νιονιό σου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και πολλοί που εκμεταλλεύονται τις εμπειρίες τους, βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και προσπαθούν να περάσουν τα καλά των ξένων στη δική τους νοοτροπία. Και επανέρχομαι στην πρώτη πρόταση "είναι στον άνθρωπο".
ξερεις κατι ομως, εμενα με πληγωνει το να βλεπω κατι να θελω να το εφαρμοσω αλλα να μην μπορω. γιατι απλουστατα θα νομιζουν οτι εχουν να κανουν με εξωγηινο αν τους πεις τι θελεις. και παντα ειχα μια απορια, πως ειναι δυνατον ο ελληνας στην γερμανια να σεβεται τα παντα και στην χωρα του να τα γραφει ολα ? για μενα το λεω και το φωναζω θεμα παιδειας ειναι.

maris-lou

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου
Ο Levy Strauss -γαλλος ανθρωπολογος- λεει στους "Θλιβερους Τροπικους":κανενα ταξιδι δεν εχει νοημα αν δεν ειναι ταυτοχρονα ενα εσωτερικο ταξιδι στον εαυτο μας,στα ποταμια της ψυχης μας,στις οροσειρες της σκεψης μας!!! Στο χωριο μου παντως,λενε :Γιαννης πηγε, Γιαννης γυρισε.

latina

Member
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
και εγω πιστευω οτι ολα ειναι σχετικα και εξαρταται απο τον καθε ανθρωπο..
τα ταξιδια σιγουρα σε κανουν καλυτερο, αν πραγματι θελεις να γινεις καλυτερος..
αλλιως, και ολο τον κοσμο να γυρισεις, δεν εχεις τιποτα να κερδισεις!!

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Αρχικά και σε επίπεδο εικόνων νομίζω ότι όλοι αλλάζουμε. Έχουμε μετά και την «ευφράδεια» να λέμε στους γύρω μας για το πόσο πολιτισμένοι και οργανωμένοι είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί (και στην συνέχεια να σβήνουμε το τσιγάρο μας στην παραλία) ή πόσο παρακατιανοί και βρώμικοι είναι κάποιοι άλλοι (και να παίρνουμε 10 πόντους ύψος). Δυστυχώς πολλοί συγκρίνουν τα ταξίδια τους και τις εικόνες που βλέπουν με το πώς είναι εκείνοι και τι είναι η Ελλάδα. Πόσο συχνά έχουμε ακούσει το «σαν την ελλάδα πουθενά»? ε τότε ρε άνθρωπε μείνει Ελλάδα (αυτή η φράση με βρίσκει πολύ αντίθετο). Βγες εκεί έξω και δέξου ό,τι βλέπεις σαν κάτι νέο! Άσε τις συγκρίσεις! Μα αν δεν μπορείς να βγεις από τις συνήθεις σου, τα πιστεύω σου και την φούσκα σου, πως θα δεχτείς κάτι άλλο? Πως γίνεται να κρίνεις με όλη σου την δριμύτητα τους Ινδούς που επί εκατονταετίες πετούν τα παιδιά τους από τον τρίτο όροφο? Τα πόδια σου λοιπόν βρίσκονται σε ελληνικές ρίζες!
Όταν ταξιδεύεις, είσαι ξένος. Δεν ανήκεις. Αν δεν ανοιχτείς να ζήσεις την καθημερινότητα του εκάστοτε πολίτη του κόσμου (κλεμμένο από άλλο θέμα…) δεν θα είναι πιο δύσκολο να αλλάξεις το παραμικρό σε εσένα? Βέβαια, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, όταν ο μοτοσικλετιστής βγαίνει Ευρώπη, συμπεριφέρεται κόσμια. Επειδή όλοι είναι έτσι. «Το δέχεται επειδή το βλέπει, μάλλον με τον ίδιο τρόπο που δέχεται τις ακρίδες…» (η πτώση- Καμύ)

GKCAPO

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Γίνεται καλύτερος αυτός που θέλει να γίνει καλύτερος,που ήδη βρίσκεται σε μια διαδικασία ωρίμανσης,εξέλιξης,αναζήτησης εαυτού κλπ κλπ οπότε τα ταξίδια σαφώς και τον πηγαίνουν βήματα ακόμα πιο μπροστά,μέσα από επαφή και συγκρίσεις( σε σχέση με τα δικά του δεδομένα)με άλλες κουλτούρες,άλλους τρόπους ζωής,άλλους ...κανόνες...
Αν δεν είναι..έτοιμος κάποιος ν'αλλάξει συνήθειες και να γίνει καλύτερος,δεν πιστεύω ότι τα ταξίδια θα τον βοηθήσουν σ'αυτό,ακόμα κι αν "προσωρινά"αναγκασθεί να έχει μια διαφορετική καλύτερη συμπεριφορά για να εναρμονισθεί στους κανόνες μιας ξένης χώρας( πχ ο μοτοσυκλετιστής που ανέφερες σίγουρα δεν θα έκανε το ίδιο σε μια άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα που θα ήξερε ότι η ποινή θα έπεφτε σαν ...πέλεκυς πάνω του..),ερχόμενος πάλι εδώ, στον τόπο του, θα είναι ο ίδιος....

Οπως λέει και ο Λεό Μπουσκάλια στο βιβλίο του''να ζείς,ν'αγαπάς,να μαθαίνεις" νομίζουμε πως ο,τι είναι να βρούμε βρίσκεται ...έξω από μας,ενώ η μοναδική απάντηση βρίσκεται μέσα μας!Οσο και να ψάχνουμε απο δω κι απο κεί και να τριγυρνάμε δεν ...βρίσκουμε τίποτα.
Απόσπασμα από το βιβλίο του.."ανέβα ως την πιό ψηλή κορυφή του Νεπάλ και μόλις περάσει η πρώτη μαγεία του εξωτισμού,ποιόν νομίζεις πως θ'αντικρύσεις στον καθρέφτη;τον Εαυτό σου!είναι καιρός λοιπόν ν'αρχίσεις να ψάχνεις εκεί που έχει νόημα να ψάχνεις...τα ουσιαστικά πράγματα δεν βρίσκονται έξω,βρίσκονται μέσα σου..."
Συμφωνώ από το πρώτο ως το τελευταίο ...γράμμα του κειμένου σου, όπως και του "σαίτα", παρακάτω.
Όπως είπε και Κάποιος, είμαστε ένα χωράφι, ίσως, ποτισμένο, οργωμένο και με πλούσια λίπανση, έτοιμο να δεχθεί τον σπόρο και να φυτρώσει...ίσως με χώμα σαν ..τσιμέντο, που και ο καλύτερος σπόρος θα μείνει ..εκεί να περιμένει να τον φάνε τα κοράκια.
Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, ενώ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ο κόσμος, μέσα στην φτώχεια του και τους παντός είδους διωγμούς και διακρίσεις, ήταν δεκτικός σε παιδεία (που λέει και ο σαίτας), τις τελευταίες δεκαετίες, της αρπαχτής, της αντιπαροχής, της εισαγωγής, της κομπίνας, της μερσεντέ και της μπέμπας, της παραλιακής, της φοροδιαφυγής, του λαδώματος, της λούφας και αργομισθίας κλπ. , ....έγινε τόοοοσο υπερόπτης, ξερόλας, εγωιστής!!!! που...τι να τολμήσεις να πεις και να μην διακινδυνεύσεις ...ακόμα και να ...τις φας.
Θέλω να ρωτήσω τον φίλο Δήμο, αν έβλεπε αυτόν τον "κύριο" μοτοσυκλετιστή (πχ ετών 30, ύψος 1,85, 90 κιλά, μέσα στη μαύρη δερμάτινη στολή του και με μια "ξανθιά" πίσω του, που τον κάνει ...διπλά....μάγκα και τσαμπουκά), θα του έκανε έστω μια παρατήρηση???
Εγώ πάντως (άλλων .."προδιαγραφών"), θα έκανα, όπως συνήθως, την πάπια!!!
Και ας αισθανόμουνα ακόμη μια φορά προσβεβλημένος.

dimosf

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Θέλω να ρωτήσω τον φίλο Δήμο, αν έβλεπε αυτόν τον "κύριο" μοτοσυκλετιστή (πχ ετών 30, ύψος 1,85, 90 κιλά, μέσα στη μαύρη δερμάτινη στολή του και με μια "ξανθιά" πίσω του, που τον κάνει ...διπλά....μάγκα και τσαμπουκά), θα του έκανε έστω μια παρατήρηση???
Πραγματικά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Θα εξαρτιόταν από το πόσο "θα τα είχα πάρει". Πάντως χθές είχα νευριάσει πολύ. Και φυσικά αν τον έβλεπα και του την έλεγα θα του έλεγα και για τα ταξίδια.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
(Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει το θέμα ή ότι το ανοίγω στη σωστή θέση)
Χθες το μεσημέρι μπροστά στο Καρφούρ της Ν.Ιωνίας. Το πεζοδρόμιο από τη μια θάμνους-φράχτη, από την άλλη τα πεύκα και οι κάδοι των σκουπιδιών. Και παχιά σκιά. Μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού πάνω στο πεζοδρόμιο δεν αφήνει χώρο ούτε για τοπ μόντελ μίνι διαστάσεων. Μια μητέρα με το καροτσάκι κατεβαίνει στο δρόμο. Όσοι ξέρουν τη περιοχή ξέρουν τι σημαίνει αυτό. Ρώσικη ρουλέτα. Η Ιφιγενείας με τα διπλοπαρκαρισμένα είναι καρμανιόλα.
Θα μου πείτε τώρα. Και τι έγινε; Συνηθισμένη εικόνα. Και εγώ ίσως το προσπέρναγα χωρίς να δώσω σημασία αν δεν έπεφτε το μάτι μου στη μηχανή. Γεμάτη αυτοκόλλητα με ακτοπλοϊκές που πάνε Ιταλία, κάμπινγκ Ευρωπαϊκά, Θυρεοί Ευρωπαϊκών πόλεων κλπ. Ταξιδιάρης ο τύπος. Δε λέω ότι είναι εύκολο να αλλάξεις οδηγική συμπεριφορά αλλά ούτε τα στοιχειώδη; Δεν έμαθε στα ταξίδια του τίποτα ο τύπος;
Άραγε γινόμαστε καλύτεροι ταξιδεύοντας ή απλά καταναλώνουμε ένα ακόμα προϊόν (ταξίδι) όπως τόσα άλλα; Δυστυχώς έχω παραδείγματα που συνηγορούν υπέρ και των δύο απαντήσεων. Γνωστοί μου που το μυαλό τους όσο ταξιδεύουν ανοίγει και άλλοι που όπως ήταν (στενόμυαλοι «καταναλωτές») έτσι είναι και ας έχουν ταξιδέψει στο 70% των χωρών του πλανήτη.
Βάζω λοιπόν αυτό τον προβληματισμό για συζήτηση. Τι νομίζετε εσείς;

Μα αν ήταν ανοιχτόμυαλος και συνηδειτοποιημένος ταξιδιώτης δεν θα γέμιζε τη μηχανή του αυτοκόλλητα και δεν θα την κυκλοφορούσε σαν περιφερόμενη προσωπική του διαφήμιση.

Dva Srca

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΗΠΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Οπουδήποτε Πολυνησία
Δυστυχώς πολλοί συγκρίνουν τα ταξίδια τους και τις εικόνες που βλέπουν με το πώς είναι εκείνοι και τι είναι η Ελλάδα. Πόσο συχνά έχουμε ακούσει το «σαν την ελλάδα πουθενά»?
Ακριβώς αυτό είχα σκοπό να γράψω κι εγώ, μάλιστα έτυχε κάποια στιγμή να ταξιδέψω με κάποιους συγκεκριμένους φίλους για πρώτη φορά στο εξωτερικό, και πραγματικά μου έσπασαν τα νεύρα να συγκρίνουν τα πάντα με την Ελλάδα, ενισχύοντας μάλιστα τη θέση της Ελλάδας και σε πράγματα που δεν ήταν θετικά. Για παράδειγμα, έλεγαν και ξανάλεγαν ότι εκεί που ήμασταν είχε τρομερή ηρεμία στους δρόμους, τα αυτοκίνητα είχαν σωστή οδική συμπεριφορά κλπ, ενώ στην Αθήνα θα κόρναραν όλοι, θα έτρεχε κόσμος αλαφιασμένος στους δρόμους και γενικά θα υπήρχε ζωντάνια. Παρουσίαζαν δηλαδή το κυκλοφοριακό χάος της πόλης σαν μια ένδειξη ζωντάνιας, ενώ έμμεσα χαρακτήριζαν την άλλη πόλη ως ξενέρωτη.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι πώς να περιμένουμε να αλλάξουν, ενώ ακόμα και τα στραβά που κάνουν τα βλέπουν ως θετικά με κάποιο τρόπο; Αν κάποιος δε μπορεί να εκτιμήσει το ανώτερο επίπεδο μιας άλλης πόλης επειδή του φαίνεται "ξενέρωτη", πώς θα αλλάξει στάση και θα τη φέρει πιο κοντά στα εκεί πρότυπα;

Τα ίδια μάλιστα άτομα είχαν την τάση να φέρνουν τις "ελληνικές" τους συνήθειες σε όσα μέρη επισκεπτόμασταν. Περνούσαν προκλητικά το δρόμο με κόκκινο ενώ έβλεπαν ότι όλοι οι ντόπιοι περίμεναν, εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι οι οδηγοί σταματούσαν αν σε έβλεπαν να πατάς και μόνο υο πόδι σου στο οδόστρωμα κλπ.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom