xkyralidis
Member
- Μηνύματα
- 19
- Likes
- 2
- Επόμενο Ταξίδι
- Γκισε τράπεζας
- Ταξίδι-Όνειρο
- Σπιτσβέργη
Κατά την προσωπική μου άποψη, όλα τα υποτιθέμενα πολεμικά σενάρια είναι για εσωτερική κατανάλωση (από πλευράς Β. Κορέας εννοώ)
Τυχαία, "ok". Όπως και να'χει...το είδα τυχαία (...) ομως θα ήθελα να μάθω ποια πραγματικοτητα σε εκανα να ξεχαςεις
Δεν είναι σχεδόν καθόλου ακριβές το παραπάνω.Η Ιαπωνία φερθηκε στην Κορέα όπως κάθε κατακτητής που σέβεται τον εαυτό του: κυνήγησε και διέλυσε κάθε μορφής αντίστασης, απαγόρευε την κορεάτικη γλώσσα, υποχρέωσε τους ντόπιους να παίρνουν ιαπωνικά ονόματα (...) ενώ χιλιάδες γυναίκες απήχθησαν και υποχρεώθηκαν να γίνουν πόρνες των Ιαπώνων.
Οι πολεμικές ανάγκες στον Β ΠΠ όντως ώθησαν τους Ιάπωνες να εξαναγκάσουν πάρα πολλούς Κορεάτες σε υποχρεωτική εργασία, πράγμα που οδήγησε σε πάρα πολλούς δεκάδες χιλιάδες θανάτους Κορεατών. Αυτό είναι κάτι που δεν γράφεις, ας το γράψω εγώ όμως αφού δεν πρόκειται για ανακρίβεια.τους εξανάγκασε σε υποχρεωτική εργασία
(...)
Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Ιάπωνες λήστεψαν στην κυριολεξία την Κορέα, στέλνοντας όλη την παραγωγή στην Ιαπωνία ενω παράλληλα κορεάτες εργάτες αποτελούσαν το 32% του εργατικού δυναμικού στην χώρα του "ανατέλλοντος ηλίου" (και μάλλον δεν επρόκειτο για εθελοντική εργασία).
Τραγική υπεραπλούστευση και εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα.Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, οι Κορεάτες δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τους Ιάπωνες.
ΣύνδεσμοςIn short, in this film, the “common Chinese people” do not show sufficient hatred towards the Japanese, do not sufficiently differentiate between foe and friend, and display ignorance and apathy. At the same time, according to SARFT, the film does not correctly display the cruelty of the Japanese army but, amongst others, shows a Japanese soldier giving sweets to children. Also, “Japanese army songs are played often, putting a spin on the Japanese imperialists flaunting their strength, which may gravely hurt the feelings of the Chinese people.”
Η συμβολή του Κιμ Ιλ σουνγκ στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κορέας ήταν απλά λίγη. Η λέξη καθοριστική σίγουρα είναι εντελώς άκυρη. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ έγινε αυτός που έγινε επειδή αυτόν διάλεξαν οι Σοβιετικοί γι'αυτή την θέση. Σίγουρα έκανε κάποια πράγματα πριν τον διαλέξουν δηλαδή δεν ήταν ένας τυχαίος τύπος που βρήκαν στον δρόμο αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας. Μετά σίγουρα έπρεπε να υπάρχει ένας μύθος (που λες και εσύ) για τον ηγέτη της χώρας αλλιώς γιατί να τον ακολουθήσουν οι Βορειοκορεάτες;;Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (ο αιώνιος ηγέτης αλλά και ο "αρχιτέκτονας" της σημερινής Βόρειας Κορέας) ο οποίος οργανώνει την αντίσταση εναντίον των Ιαπώνων και εξελίσσεται σε ήρωα της επανάστασης (η συμβολή του, αν και πολλές φορές φτάνει στα όρια του μύθου, ήταν καθοριστική στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κορέας από τους Ιάπωνες κάτι που εν μέρει εξηγεί και την μετέπειτα λατρεία στο πρόσωπο του αλλά και την ευρύτερη αποδοχή της δυναστείας των Κιμ).
Προσωπικά βρίσκω έως και εμετικό (αλλά μάλλον αναμενόμενο) αυτό που γράφεις.Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος λοιπόν τελειώνει, οι Ιάπωνες παραδίδονται (αφού έφαγαν την ατομική βόμβα στο κεφάλι) και οι ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση έρχονται τώρα στο προσκήνιο.
Γιατί δεν χάρηκαν ιδιαίτερα;; ...και πραγματικά που διάβασες πως τα εδάφη του Νότου ήταν καλύτερα απ'τα εδάφη του Βορά;;Οι Σοβιετικοί κατέχουν τον Βορρά και οι ΗΠΑ το Νότο. Οι ΗΠΑ χωρίς να ρωτήσουν τους Σοβιετικούς, αποφασίζουν ότι η χώρα θα μοιραστεί στα δύο στον 38ο παράλληλο και στη δική τους επιρροή θα περάσει η πρωτεύουσα Σεούλ και τα εύφορα εδάφη του Νότου. Οι Σοβιετικοί αν και δεν χάρηκαν ιδιαίτερα, το κατάπιαν καθώς έτσι θα ζητούσαν ως αντάλλαγμα περισσότερες περιοχές στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ σίγουρα τελικά εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο π.χ. σε μια εποχή που ο κόσμος όλος (και ο Αμερικάνικος λαός) δεν ήθελε άλλο πόλεμο κατάφεραν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας. Παρ'ολα αυτά νομίζω πως αυτό που γράφεις είναι λίγο υπερβολικό, δεν νομίζω πως έχει βάση. Έχω την εντύπωση δηλαδή πως εκμεταλλεύτηκαν τον Κορεάτικο πόλεμο όπως εκμεταλλεύτηκαν και την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Δεν χρειάζεται να είναι οι εγκέφαλοι πίσω από όλα αυτά για να τα εκμεταλλευτούν.Τελικά το κάνει η Βόρεια Κορέα και τον Ιούνιο του 1950 θα εισβάλλει στη Νότια Κορέα με σκοπό την ένωση των δύο χωρών (κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν κατά κάποιο τρόπο το βορρά να επιτεθεί ώστε να ενισχύσουν την δική τους στρατιωτική επιρροή στην περιοχή ως αντίβαρο στην κομμουνιστική Κίνα και την Σοβιετική Ένωση).
Έχεις μια ορισμένη εμπάθεια ενάντια στις ΗΠΑ (και την Ιαπωνία), και αυτή κάνει μπαμ.Τι άφησε όμως πίσω ο πόλεμος; Σχεδόν 4 εκατομμύρια θύματα, χιλιάδες αγνοούμενους και ένα μίσος που δεν λέει να σβήσει σχεδόν 70 χρόνια μετά.. Αν και φρικαλεότητες έγιναν απο όλες τις μεριές, οι ΗΠΑ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην περιοχή χωρίς όμως ποτέ να λογοδοτήσουν.
Το 1999 έρευνα του Associated Press αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν οδηγίες να σκοτώνουν αμάχους και πρόσφυγες ενώ πυροβολούσαν αδιακρίτως οποιονδήποτε προσπαθούσε να περάσει τις γέφυρες ώστε να ξεφύγει από τον πόλεμο. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ύστερα από πίεση την εγκυρότητα της έρευνας, λέγοντας όμως πως οι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να πράξουν έτσι καθώς συχνά βορειοκορεάτες μαχητές παρίσταναν τους πρόσφυγες.
Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βόρειας Κορέας συνεχίζονταν ακατάπαυστα ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει το ένα τρίτο του άμαχου πληθυσμού της. Μια ακόμα κληρονομιά του πολέμου ήταν τα περίπου 100.000 ορφανά, τα περισσότερα από τα οποία προωθήθηκαν στις ΗΠΑ και δόθηκαν για υιοθεσία σε αμερικάνικες οικογένειες.
Ο λιμός ήρθε για πολλούς λόγους. Είναι οι λόγοι που αναφέρεις αλλά ακόμα περισσότερο είναι τα ενεργειακά προβλημάτα που προκλήθηκαν απ'την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τα οποία αποσάθρωσαν την βιομηχανία η οποία ήταν η βάση ορισμένων υλικών που χρειαζόταν η γεωργία της χώρας. Επίσης, ένας ακόμα λόγος ήταν επειδή η Κίνα που προσωρινά συμπλήρωσε την απουσία της Σοβιετικής Ένωσης στην αρχή των 90's σταμάτησε λίγο αργότερα να στηρίζει τόσο ενεργά την χώρα.Όταν η Σοβιετική ¨Ενωση κατέρρευσε η Βόρεια Κορέα έχασε έναν σημαντικό "επενδυτή", κάτι που επιτάχυνε την οικονομική της κατάρρευση. Η χώρα είχε υιοθετήσει ένα μοντέλο "ανάπτυξης" βάση του οποίου σπαταλούσε τεράστια ποσά σε δημόσια έργα, κτήρια, φράγματα (τα οποία συχνά δεν ολοκληρώνονταν ποτέ) αλλά και σε στρατιωτική βιομηχανία, αφήνοντας όμως τους κατοίκους χωρίς κάποιο δίκτυο ασφαλείας. Έτσι ο φοβερός λιμός του 1994-1998 με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ήταν θέμα χρόνου (τα δυτικά μέσα έχουν συχνά κατηγορήσει τον τότε ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι προκάλεσε εσκεμμένα τον λιμό για να εκβιάσει χρήματα από τη Δύση. Μια πιο ψύχραιμη ματιά δείχνει πως ο λιμός ήταν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παρά τακτική της ηγεσίας).
Απ'οτι ξέρω η χώρα έχει διορθώσει πολλά απ'τα προβλήματα αυτά που είχε όταν έγινε ο λιμός και είναι σχετικά σταθερή τώρα.Μια χώρα λοιπόν με αυτά τα τεράστια προβλήματα και διεθνώς απομονωμένη, γιατί εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ανάλογη του πως ορίζουν τα εκάστοτε γεωπολιτκά συμφέροντα τον κινδυνο.