Βόρεια Κορέα : σε κατάσταση πολέμου..

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

xkyralidis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Γκισε τράπεζας
Ταξίδι-Όνειρο
Σπιτσβέργη
Κατά την προσωπική μου άποψη, όλα τα υποτιθέμενα πολεμικά σενάρια είναι για εσωτερική κατανάλωση (από πλευράς Β. Κορέας εννοώ)

franmeg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νιγηρια
Ταξίδι-Όνειρο
Ο κοσμος ολος!
Παιδια γεια σας το είδα τυχαία και επεδη ειπώθηκε κατι μπήκα να πω...δεν έφυγα απο το φόρουμ - ειχε γινει βεβαια ενα θεμα που λιγο μου έκοψε την διαθεση- αλλα μια λογω δουλειάς δνε είχα κ πολυ χρονο. Στην Ουγκαντα η ζωη ηταν πιο χαλαρή απο οτι ηταν στην Ταιλανδη και τωρα...
Τωρα εγινε αυτο με τη ΒΚ αλλα πιστεύω γρήγορα θα ξεχαστεί και θα ήρεμησουμε ολοι.
Otokodate σεβαστή η γνώμη σου και δεν έχω κανενα απολύτως προβλημα αν δεν σου αρεσει το μπλογκ ( αλοιμονο δεν αρέσουν όλα σε ολους) ομως θα ήθελα να μάθω ποια πραγματικοτητα σε εκανα να ξεχαςεις για την Ουγκαντα, την Ταιλανδη, και ακομα και γι στη ΒΚ και για όλα οσα γράφω...μεσα γράφω και για αλλα θέματα απο το μεταναστευτικό ( με στοιχεια) μεχρι τα ναρκωτικα και τον LRA..αν θέλεις μου απαντας και ανταλασσουμε εμπειρίες και αποψεις. Μπορεί να ειμαι λάθος σε κατι που εσυ θα είδες διαφορετικά οταν ήσουν εκει.
Δεν ξερω ποτε θα ξανασυνδεθω, σας χαιρετώ ολους και πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω σπιτι μου.

makisg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μιλάνο-Βερόνα-Μολβένο.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
ευχαριστούμε για την ανταπόκριση,θα θέλαμε όμως λίγα περισσότερα να μάθουμε απο πρώτο
χέρι.όπως και ν'αχει σου εύχομαι να είσαι καλά.

karfitsa

Member
Ευχομαι,ολα να τελειωσουν ανωδυνα και για σενα και για τον υπολοιπο κοσμο.Να προσεχεις:D!

franmeg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νιγηρια
Ταξίδι-Όνειρο
Ο κοσμος ολος!
Ευχαριστώ και ειλικρινα πιστεύω οτι στο επόμενο δεκαήμερο θα εχει τελιωσει ολο αυτο και θα γυρίσουμε σπιτια μας, ειναι μια τεταμένη κατασταση - τιποτα ομως που δεν εχουμε ξαναδει. Έχω μια αποψη για τους λογους που γινεται ολο αυτο κ περιμένω να δω αν έχω δίκιο...
Πάντως πηρα μεγαλη δημιοστητα που δεν την περίμενα απο μια ανταπόκριση του ΑΠΕ κ πλεον θέλω να ξεχαστεί κ εγω κ αυτο...οκ μίλησα διοτι και εγω στον ιδιο χώρο εργάζομαι κ καταλαβαίνω το δημοσιογραφικο ενδιαφέρον αλλα πήρε διαστάσεις. Μετα άρχισαν να με βρίζουν κ να με ειρωνευονται, μεχρι κ αρθρο στην καθημερινη γεμάτο ειρωνεία είχα...Πλεον δεχτηκα να μιλησω αλλη μια φορα για να βάλω κάποια θέματα στη θεση τους με τις ανακριβείες για μένα κ φτάνει. Τα 15 λεπτα δημοσιότητας έληξαν ( η εβδομάδα δημοσιότητας αλλα σε χρονο media μολις γινει κατι αλλο θα ειμαι yesterday's news και θα ηρεμησουμε)!

coco

Member
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Να εισαι καλα και να προσεχεις τον εαυτο σου και το μωρο σου.Και να ασχολησαι μονο με τα πιο σημαντικα.
Ευχομαι να πανε ολα καλα και ηρεμα.

Otokodate

Member
προωθ.

το είδα τυχαία (...) ομως θα ήθελα να μάθω ποια πραγματικοτητα σε εκανα να ξεχαςεις
Τυχαία, "ok". Όπως και να'χει...

Δεν έγραψα πως δεν μου άρεσε το μπλογκ, τα μπλογκ σπάνια είναι μόνο καλά ή μόνο άσχημα - αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εγώ απλά έκρινα πως έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, νομίζω πως ήταν κάτι που έκανα αρκετά σαφές απ'αυτά που έγραψα. Μάλιστα έχω πει πριβέ σε ένα άτομο πως θα διαβάζω το μπλόγκ σου για τα καλά του. (Αν υπάρχουν αμφιβολίες θα βάλω το άτομο αυτό να το επιβεβαιώσει) Απο'κει και πέρα δεν έγραψα πολλές λεπτομέρειες όσων αφορά το τι εννοώ γιατί δεν ήθελα να μπω στην διαδικασία αυτή. Αν ήταν να έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία θα απαντούσα στο μπλογκ σου και όχι ουσιαστικά στις κατά την γνώμη μου υπερβολικές αντιδράσεις του Μαλτάκια.

Όπως και να'χει, όταν βρω χρόνο θα λάβεις απάντηση στο μπλογκ σου με αυτό το νικνεϊμ. Και αν αναρωτιέσαι... Όχι, δεν είμαι ο ανώνυμος που είπε πως η ιστορική σου ανάλυση είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

franmeg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νιγηρια
Ταξίδι-Όνειρο
Ο κοσμος ολος!
Otokdate Ναι το είδα τυχαία επειδη γκουγκλαρα τον τίτλο του μπλογκ καθώς απο την Κίνα δνε έχω πρόσβαση. Και το γκουγκλαρα διοτι ήθελα να δω αν θα μπορέσω να διαβάσω με καποιο τροπο κάποια ανάρτηση, επειδη πολλοι φιλοι μου στελνουν μηνυματα για οσα γαρφονται για μενα κ εγω δεν εχω προσβαση. Δεν μου αρέσουν τα υπονοούμενα και δνε γνωριζόμαστε προσωπικά, οπότε δνε υπαρχει λογος να γινονται.
Οσον αφορα το μπλογκ επαναλαμβάνω την ερώτηση ποια πραγματικότητα ξέχασες πχ για την Ουγκαντα και για όλα τα αλλα θέματα - ( για τη Βορεια Κορέα θα συζητήσουμε αλλη φορα, επειδη αυτο το θεμα πολυαναλυθηκε) σε ρώτησα διοτι θεωρω τυς υπαινιγμούς άδικους. Απο τη στιγμη που λες δημοσια οτι γραφω εγω ειναι εκτος πραγματικοτητας εχω καθε δικαιωμα να ρωτησω τι εννοεις αλλα φυσικα δεν εχεις καμια υποχρεωση να απαντησεις. Απο κει και περα, εντάξει ισως εχουμε αλλη αίσθηση της πραγματικότητας η οπως είπα πιθανόν οταν ήσουν κ εσυ στα ιδια μερη είδες κατι που εγω δεν είδα κ με χαρα να το συζητήσουμε αλλου βεβαα και οχι απο αυτο το φόρουμ.
Μπορείς επισης οταν θα έχεις χρονο - αν έχεις- να ρίξεις μια ματια στην ευρύτερη αρθρογραφία μου και οχι μονο στις αναρτήσεις του μπλογκ κ εκει παλι μπορουμε να μιλήσουμε για πραγματικότητες ( όλα υπαρχουν στο μπλογκ).
Δυστυχώς σε σχολιο δνε θα μπορέσω να απαντήσω αμεσα διοτι δεν έχω πρόσβαση στο μπλογκ μου από εδω. Δεν χρειαζεται κανεις να επιβεβαιώσει τιποτα διοτι δεν έχω κανενα προβλημα με το ποιος θα το διαβάσει κ αν θα το βρει καλο η κακο.
Κι για να προλάβω, τωρα δεν μπηκα τυχαία αλλα μου ηρθε ειδοποίηση στο εμαιλ μου.
Τελοςπαντων δνε υπαρχει λογος για αντιπαράθεση οπως δεν υπαρχει λογος για υπονοούμενα μεταξυ ανθρώπων που απλα μίλησαν σε ενα φόρουμ κ δεν γνωρίζονται.
Εαν θέλεις να πούμε τιποτα αλλο, θα προτιμούσα απο αλλο βήμα η ιδιωτικα διοτι δεν θέλω να καταχραζομαι χώρο αλλου φόρουμ για ενα τέτοιο θεμα. Ειναι άδικο για τους χιλιαδες χρήστες του.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση, διάβασα με ενδιαφέρον την ιστορική αναδρομή στο μπλογκ σου.

Otokodate

Member
Καλά, νομίζω πως το λινκ προς το μπλογκ σου, η παρουσία σου κλπ είναι πλέον μέρος του θέματος όπως το θέμα είναι σε άλλα topic λινκς που πετάνε διάφοροι μέσα. ΚΑΙ αφού λες πως δεν μπορείς να διαβάσεις το μπλογκ σου αλλά θες να μάθεις τι εννοώ εδώ πάρε την απάντηση εδώ μια και καλή.

Πρώτα απ' ολα όταν αρχίζει κάποιος να διηγείται το παρελθόν της τωρινής κατάστασης στην Κορέα δεν πρέπει να αρχίζει από 'κει που άρχισες εσύ αλλιώς δείχνει ορισμένες προκαταλήψεις και εμπάθειες. Πρέπει να αρχίζει απ'την Κίνα ως την καθεαυτού αυτοκρατορία της περιοχής, την σφαίρα επιρροής της Κίνας - το tributary system κλπ κλπ να πάει στον πρώτο Κινεζο-Ιαπωνικό και τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο κλπ πράγματα που έγιναν πριν απ'αυτά που γράφεις. Το σημαντικότερο μάθημα απ' ολα αυτά τα οποία παρέλειψες να γράψεις είναι πως όλες οι γύρω δυνάμεις την θεωρούσαν και ήθελαν για προτεκτοράτο ή αποικεία τους την Κορέα. Επίσης, κάποιος καλό θα ήταν να καταλαβαίνει για τι εποχή μιλάμε και οι Ευρωπαίοι τι παράδειγμα είχαν δώσει.

Απο'κει και πέρα...

Η Ιαπωνία φερθηκε στην Κορέα όπως κάθε κατακτητής που σέβεται τον εαυτό του: κυνήγησε και διέλυσε κάθε μορφής αντίστασης, απαγόρευε την κορεάτικη γλώσσα, υποχρέωσε τους ντόπιους να παίρνουν ιαπωνικά ονόματα (...) ενώ χιλιάδες γυναίκες απήχθησαν και υποχρεώθηκαν να γίνουν πόρνες των Ιαπώνων.
Δεν είναι σχεδόν καθόλου ακριβές το παραπάνω.
Η πραγματικότητα είναι πως αρχικά η Κορέα ήταν ένα προτεκτοράτο, και αρκετά αργότερα αποφασίστηκε να γίνει ένα με την Ιαπωνία. Το 1910 αποφασίστηκε να γίνει ένα με την Ιαπωνία και αρκετά αργότερα (δηλαδή το ~1930) απαγόρεψαν την Κορεάτικη γλώσσα. Είχαν δηλαδή παρόμοιες τακτικές με αυτές που έχει ακόμα και σήμερα π.χ. η Κίνα στo Ανατολικό Τουρκεστάν, στο Θιβέτ και στην Εσωτερική Μογγολία. (Ναι, δεν είναι μόνο το Θιβέτ απλά το Θιβέτ είναι το πιο φωνακλάδικο) Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε δηλαδή, και να έχουμε και ένα σημείο σύγκρισης.

Όσον αφορά τα Ιαπωνικά ονόματα αυτό το έκαναν για μια πάρα πολύ μικρή περίοδο, απ'τις αρχές των 40's μέχρι το τέλος του πολέμου.

Όσον αφορά τις "χιλιάδες Κορεάτισσες που απήχθησαν και υποχρεώθηκαν να γίνουν πόρνες των Ιαπώνων" είναι κάτι αμφισβητούμενο, και είναι κάτι που, αν διαβάσεις λίγο πέρα απ' τις επικεφαλίδες, θα δεις ότι εμφανίστηκε στα τέλη των 80's - αρχές 90's! Μέχρι τότε ήταν κοινώς αποδεκτό πως ο Ιαπωνικός Στρατός είχε συνεργαστεί με ντόπιους, ας πούμε νταβατζήδες, ώστε να προμηθευτεί Κορεάτισσες για να συμπληρώσει τα κενά που υπήρχαν στις comfort women, δηλαδή να συμπληρώσουν τις Γιαπωνέζες πουτάνες που "εξυπηρετούσαν" τους Ιάπωνες στρατιώτες στον Β ΠΠ. Κατά τ άλλα σίγουρα έγιναν πολλοί βιασμοί, μπορεί τοπικά κάποιοι να αποφάσισαν να πάρουν γυναίκες με το ζόρι και να τις κάνουν comfort women κλπ κλπ αλλά είναι αμφισβητούμενο πως ήταν γενικευμένο φαινόμενο το οποίο είχε την σφραγίδα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, και αργότερα όσοι αποδείχτηκε πως το έκαναν καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου όπως έπρεπε.

τους εξανάγκασε σε υποχρεωτική εργασία

(...)

Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Ιάπωνες λήστεψαν στην κυριολεξία την Κορέα, στέλνοντας όλη την παραγωγή στην Ιαπωνία ενω παράλληλα κορεάτες εργάτες αποτελούσαν το 32% του εργατικού δυναμικού στην χώρα του "ανατέλλοντος ηλίου" (και μάλλον δεν επρόκειτο για εθελοντική εργασία).
Οι πολεμικές ανάγκες στον Β ΠΠ όντως ώθησαν τους Ιάπωνες να εξαναγκάσουν πάρα πολλούς Κορεάτες σε υποχρεωτική εργασία, πράγμα που οδήγησε σε πάρα πολλούς δεκάδες χιλιάδες θανάτους Κορεατών. Αυτό είναι κάτι που δεν γράφεις, ας το γράψω εγώ όμως αφού δεν πρόκειται για ανακρίβεια.

Δεν ξέρω το λήστεψαν πως σου ήρθε όμως, περίεργη και εντελώς άκυρη λέξη διάλεξες. Μάλιστα επειδή το Ιαπωνικό δόγμα της εποχής θεωρούσε την Ιαπωνία ένα με την Κορέα και η Ιαπωνία ήταν πάρα πολύ πιο ανεπτυγμένη απ'την Κορέα το αντίθετο απ'το "λήστεψαν" έγινε δηλαδή την ανέπτυξαν την χώρα.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, οι Κορεάτες δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τους Ιάπωνες.
Τραγική υπεραπλούστευση και εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα.

Θα το γενικεύσω λίγο... Οι λόγοι που οι Κορεάτες και οι Κινέζοι γενικότερα δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα προς τους Ιάπωνες είναι η συστηματική ντόπια αντι-Ιαπωνική προπαγάνδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κορεατών και Κινέζων που ζουν τώρα δεν είχαν γεννηθεί καν τότε, οπότε όλες οι πληροφορίες που αντλούν για την Ιαπωνία είναι από τα media, απ' το εκπαιδευτικό σύστημα τους κλπ κλπ.

Αυτό που συμβαίνει με την Βόρεια Κορέα είναι πως ακούνε πάρα πολύ για τα άσχημα που έκαναν οι Ιάπωνες πριν 70+ χρόνια, πολλές φορές αυτά μάλιστα είναι διογκωμένα όσο δεν πάει. Πάρε για παράδειγμα ένα λινκ από ποστ του North (για να μην λένε μερικοί πως το έβγαλα απ'το κεφάλι μου)... “The Japanese invaders slaughtered innocent, law-abiding citizens” (blue); "1,000,000 slaughtered/killed; 6,000,000 forced arrests; 2,000,000 sex slaves"

Ξέρεις πόσο εκτός πραγματικότητας είναι όλοι αυτοί οι αριθμοί;;

Αλλά η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν αποδείξει πως δεν χρειάζεται τόσο υπερβολική αντι-Ιαπωνική προπαγάνδα όσο βρίσκει κανείς στην Βόρεια Κορέα. Φτάνει να δείχνεις πάρα πολύ συχνά (όλη μέρα (!) και σε πολλά κανάλια στην περίπτωση της Κίνας, το είδα με τα ίδια μου τα μάτια) στην τηλεόραση σε μορφή ταινίας, ντοκιμαντέρ, ή σήριαλ αυτά που έγιναν στον Β ΠΠ αφαιρώντας οποιοδήποτε χαρακτηριστικό που δεν οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι Ιάπωνες είναι διάβολοι εκ γενετής. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προβολή στην Κίνα της Κινέζικης ταινίας "Devils on the doorstep" επειδή:

In short, in this film, the “common Chinese people” do not show sufficient hatred towards the Japanese, do not sufficiently differentiate between foe and friend, and display ignorance and apathy. At the same time, according to SARFT, the film does not correctly display the cruelty of the Japanese army but, amongst others, shows a Japanese soldier giving sweets to children. Also, “Japanese army songs are played often, putting a spin on the Japanese imperialists flaunting their strength, which may gravely hurt the feelings of the Chinese people.”
Σύνδεσμος

Ενώ ταυτόχρονα διαλέγουν να μην λένε το προφανές δηλαδή πως έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που έκαναν οι Ιάπωνες όλα αυτά τα πραγματικά πολύ άσχημα πράγματα, και πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε στην Ιαπωνία.

Μάλιστα πολύ χαρακτηριστικό αυτών των αλλαγών της χώρας είναι πως οι Αμερικάνοι έβαλαν στο σύνταγμα των Ιαπώνων ορισμένα πράγματα ώστε να κρατηθούν ειρηνικοί όμως πολύ λίγο αργότερα ήθελαν να αλλάξουν αυτά τα πράγματα ώστε οι Ιάπωνες να συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο στην Κορέα, αλλά και στον ψυχρό πόλεμο. Όμως οι Ιάπωνες (ο λαός δηλαδή, για να εξηγούμαστε) ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ και ακόμα και σήμερα ενεργά δεν θέλουν πόλεμο.

Προφανώς έχουν διαλέξει να είναι μια Ειρηνική χώρα - πράγμα που είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο για μια χώρα που ήταν για δεκαετίες ολόκληρες η δεύτερη δυνατότερη οικονομία του πλανήτη. Επίσης, οι Ιάπωνες έχουν δημοκρατικό σύστημα τώρα, έχουν ζητήσει συγγνώμη, έχουν καταβάλει αποζημιώσεις επανειλημμένα και έχουν επενδύσει αρκετά στην Νότια Κορέα και την Κίνα. Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα με το ζόρι είχαν ποτέ διπλωματικές σχέσεις αλλά έχουν βοηθήσει αρκετά κατά καιρούς παρ' όλο που η Βόρεια Κορέα μόνο φιλική δεν είναι προς την χώρα μετά το τέλος του Β ΠΠ.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία απολύτως σημασία γιατί αν το ήθελαν οι Κορεάτικες Κυβερνήσεις και η Κίνα οι Κορεάτες και οι Κινέζοι μέσα σε 10-20 χρόνια (πρέπει να περάσει λίγος καιρός, η προπαγάνδα δεν φεύγει απ'τα μυαλά του κόσμου στο πι και φι) χωρίς καμία αλλαγή απ'την Ιαπωνική πλευρά θα μπορούσαν να γινόντουσαν τα καλύτερα φιλαράκια των Ιαπώνων, όμως προφανώς τα συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με ένα τέτοιο σενάριο σ'αυτή την φάση.

Τέλος η Ιαπωνία θα έπρεπε να θεωρείται μοντέλο όσον αφορά το πόσο Ειρηνική χώρα είναι, όχι να έχει ανθρώπους να λένε πως το μίσος που τρέφουν ορισμένοι λαοί εναντίον τους είναι λογικό.

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζεται και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (ο αιώνιος ηγέτης αλλά και ο "αρχιτέκτονας" της σημερινής Βόρειας Κορέας) ο οποίος οργανώνει την αντίσταση εναντίον των Ιαπώνων και εξελίσσεται σε ήρωα της επανάστασης (η συμβολή του, αν και πολλές φορές φτάνει στα όρια του μύθου, ήταν καθοριστική στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κορέας από τους Ιάπωνες κάτι που εν μέρει εξηγεί και την μετέπειτα λατρεία στο πρόσωπο του αλλά και την ευρύτερη αποδοχή της δυναστείας των Κιμ).
Η συμβολή του Κιμ Ιλ σουνγκ στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κορέας ήταν απλά λίγη. Η λέξη καθοριστική σίγουρα είναι εντελώς άκυρη. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ έγινε αυτός που έγινε επειδή αυτόν διάλεξαν οι Σοβιετικοί γι'αυτή την θέση. Σίγουρα έκανε κάποια πράγματα πριν τον διαλέξουν δηλαδή δεν ήταν ένας τυχαίος τύπος που βρήκαν στον δρόμο αλλά ας μην υπερβάλλουμε κιόλας. Μετά σίγουρα έπρεπε να υπάρχει ένας μύθος (που λες και εσύ) για τον ηγέτη της χώρας αλλιώς γιατί να τον ακολουθήσουν οι Βορειοκορεάτες;;
Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος λοιπόν τελειώνει, οι Ιάπωνες παραδίδονται (αφού έφαγαν την ατομική βόμβα στο κεφάλι) και οι ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση έρχονται τώρα στο προσκήνιο.
Προσωπικά βρίσκω έως και εμετικό (αλλά μάλλον αναμενόμενο) αυτό που γράφεις.
Προφανώς υπονοείς πως οι ατομικές βόμβες που έφαγαν οι Ιάπωνες στο Κεφάλι ήταν καθοριστικές για την απόφαση τους να παραδοθούν ή/και πως έφταιγαν που τις έφαγαν, με άλλα λόγια καλά τους έκαναν, τους άξιζε κλπ κλπ. Κρίμα.
Προφανώς είσαι απ'τα άτομα που έχουν φάει την Αμερικάνικη προπαγάνδα όσον αφορά αυτό το θέμα εντελώς αμάσητη. Τα ίδια πιστεύεις και για όλες τις αεροπορικές επιδρομές στην Ιαπωνία άραγε;; Δεν ήταν εγκλήματα πολέμου στα μάτια σου όλα αυτά;;

Οι Σοβιετικοί κατέχουν τον Βορρά και οι ΗΠΑ το Νότο. Οι ΗΠΑ χωρίς να ρωτήσουν τους Σοβιετικούς, αποφασίζουν ότι η χώρα θα μοιραστεί στα δύο στον 38ο παράλληλο και στη δική τους επιρροή θα περάσει η πρωτεύουσα Σεούλ και τα εύφορα εδάφη του Νότου. Οι Σοβιετικοί αν και δεν χάρηκαν ιδιαίτερα, το κατάπιαν καθώς έτσι θα ζητούσαν ως αντάλλαγμα περισσότερες περιοχές στην Ανατολική Ευρώπη.
Γιατί δεν χάρηκαν ιδιαίτερα;; ...και πραγματικά που διάβασες πως τα εδάφη του Νότου ήταν καλύτερα απ'τα εδάφη του Βορά;;
Επειδή είχαν την ελαφρά βιομηχανία και την Πρωτεύουσα;; Την Πρωτεύουσα κάπως το καταλαβαίνω αλλά ο Βοράς είχε όμως την Βαριά βιομηχανία που είχαν αφήσει οι Ιάπωνες που οδήγησε και στην εκπληκτική του ανάπτυξη του στα τέλη των 50's και στα 60's. Τότε ήταν αρκετά πιο μπροστά απ'την Νότια Κορέα οι ΒορεοΚορεάτες! Αργότερα τα πράγματα άλλαξαν και οδήγησαν τελικά στην τωρινή κατάσταση.

Τελικά το κάνει η Βόρεια Κορέα και τον Ιούνιο του 1950 θα εισβάλλει στη Νότια Κορέα με σκοπό την ένωση των δύο χωρών (κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν κατά κάποιο τρόπο το βορρά να επιτεθεί ώστε να ενισχύσουν την δική τους στρατιωτική επιρροή στην περιοχή ως αντίβαρο στην κομμουνιστική Κίνα και την Σοβιετική Ένωση).
Οι ΗΠΑ σίγουρα τελικά εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο π.χ. σε μια εποχή που ο κόσμος όλος (και ο Αμερικάνικος λαός) δεν ήθελε άλλο πόλεμο κατάφεραν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας. Παρ'ολα αυτά νομίζω πως αυτό που γράφεις είναι λίγο υπερβολικό, δεν νομίζω πως έχει βάση. Έχω την εντύπωση δηλαδή πως εκμεταλλεύτηκαν τον Κορεάτικο πόλεμο όπως εκμεταλλεύτηκαν και την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Δεν χρειάζεται να είναι οι εγκέφαλοι πίσω από όλα αυτά για να τα εκμεταλλευτούν.

Τι άφησε όμως πίσω ο πόλεμος; Σχεδόν 4 εκατομμύρια θύματα, χιλιάδες αγνοούμενους και ένα μίσος που δεν λέει να σβήσει σχεδόν 70 χρόνια μετά.. Αν και φρικαλεότητες έγιναν απο όλες τις μεριές, οι ΗΠΑ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην περιοχή χωρίς όμως ποτέ να λογοδοτήσουν.
Το 1999 έρευνα του Associated Press αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν οδηγίες να σκοτώνουν αμάχους και πρόσφυγες ενώ πυροβολούσαν αδιακρίτως οποιονδήποτε προσπαθούσε να περάσει τις γέφυρες ώστε να ξεφύγει από τον πόλεμο. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ύστερα από πίεση την εγκυρότητα της έρευνας, λέγοντας όμως πως οι στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να πράξουν έτσι καθώς συχνά βορειοκορεάτες μαχητές παρίσταναν τους πρόσφυγες.
Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βόρειας Κορέας συνεχίζονταν ακατάπαυστα ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει το ένα τρίτο του άμαχου πληθυσμού της. Μια ακόμα κληρονομιά του πολέμου ήταν τα περίπου 100.000 ορφανά, τα περισσότερα από τα οποία προωθήθηκαν στις ΗΠΑ και δόθηκαν για υιοθεσία σε αμερικάνικες οικογένειες.
Έχεις μια ορισμένη εμπάθεια ενάντια στις ΗΠΑ (και την Ιαπωνία), και αυτή κάνει μπαμ.

Μέσες άκρες καλά τα λες, εδώ όμως υπάρχουν δύο ενστάσεις απο΄μενα...
(Α) Η Δύση παραδοσιακά δεν λογοδοτεί, ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ. Τα ίδια έκαναν βέβαια και λίγο παλιότερα στην Ιαπωνία. Ο μύθος του καλού Αμερικάνικου πολέμου (του Β ΠΠ) καταντάει πολύ βαρετός. Αυτά στα οποία αναφέρεσαι είναι απλά η συνέχεια της ίδιας πρακτικής.
(Β) Δεν είναι οι Αμερικάνοι, οι Γιαπωνέζοι, οι Γερμανοί κλπ το θέμα, ο ίδιος ο πόλεμος είναι. Ο πόλεμος κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την ανθρωπιά τους και αυτό δεν θα αλλάξει ΠΟΤΕ. Όσο έχασαν οι Αμερικάνοι την ανθρωπιά τους εκεί άλλο τόσο στον ίδιο πόλεμο την είχαν χάσει και οι ίδιοι οι Κορεάτες, άλλο τόσο οι Κορεάτες του πολέμου του Βιετνάμ που πάλι είχαν χάσει την ανθρωπιά τους έκαναν φρικιαστικά πράγματα, και οι Ιάπωνες στον Β ΠΠ κλπ κλπ.
Τα συμπεράσματα έχουν μεγάλη σημασία, δεν μπορεί το συμπέρασμα να είναι... "Οι τάδε ήταν/είναι κακοί", αυτό οδηγεί σε ακόμα περισσότερο μίσος και εθνικισμό που σίγουρα δεν είναι η σωστή κατεύθυνση.

Όταν η Σοβιετική ¨Ενωση κατέρρευσε η Βόρεια Κορέα έχασε έναν σημαντικό "επενδυτή", κάτι που επιτάχυνε την οικονομική της κατάρρευση. Η χώρα είχε υιοθετήσει ένα μοντέλο "ανάπτυξης" βάση του οποίου σπαταλούσε τεράστια ποσά σε δημόσια έργα, κτήρια, φράγματα (τα οποία συχνά δεν ολοκληρώνονταν ποτέ) αλλά και σε στρατιωτική βιομηχανία, αφήνοντας όμως τους κατοίκους χωρίς κάποιο δίκτυο ασφαλείας. Έτσι ο φοβερός λιμός του 1994-1998 με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ήταν θέμα χρόνου (τα δυτικά μέσα έχουν συχνά κατηγορήσει τον τότε ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ ότι προκάλεσε εσκεμμένα τον λιμό για να εκβιάσει χρήματα από τη Δύση. Μια πιο ψύχραιμη ματιά δείχνει πως ο λιμός ήταν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παρά τακτική της ηγεσίας).
Ο λιμός ήρθε για πολλούς λόγους. Είναι οι λόγοι που αναφέρεις αλλά ακόμα περισσότερο είναι τα ενεργειακά προβλημάτα που προκλήθηκαν απ'την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τα οποία αποσάθρωσαν την βιομηχανία η οποία ήταν η βάση ορισμένων υλικών που χρειαζόταν η γεωργία της χώρας. Επίσης, ένας ακόμα λόγος ήταν επειδή η Κίνα που προσωρινά συμπλήρωσε την απουσία της Σοβιετικής Ένωσης στην αρχή των 90's σταμάτησε λίγο αργότερα να στηρίζει τόσο ενεργά την χώρα.

Όπως και να'χει, αυτά που γράφεις για τα δυτικά μέσα είναι λίγο τραβηγμένα κατά την γνώμη μου, η εμπάθεια που λέγαμε;; :)

Εγώ αυτό που θυμάμαι ήταν πως υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για το που πάει αυτή η βοήθεια, και υπήρχαν και αποδείξεις πως δεν πάει εκεί όπου είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να πάει δηλαδή πήγαινε π.χ. στην μαύρη αγορά ή πολύ περισσότερο πήγαινε σε μια ελιτ κλπ κλπ. Επίσης, θυμάμαι να διαβάζω πως οι ΒορειοΚορεάτες είχαν φουσκώσει λίγο τους αριθμούς όσων αφορά το πρόβλημα τους ώστε να πάρουν μεγαλύτερη βοήθεια.

Μια χώρα λοιπόν με αυτά τα τεράστια προβλήματα και διεθνώς απομονωμένη, γιατί εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ανάλογη του πως ορίζουν τα εκάστοτε γεωπολιτκά συμφέροντα τον κινδυνο.
Απ'οτι ξέρω η χώρα έχει διορθώσει πολλά απ'τα προβλήματα αυτά που είχε όταν έγινε ο λιμός και είναι σχετικά σταθερή τώρα.

Όσων αφορά το πως την βλέπουν οι απ'εξω δηλαδή σαν τον τρελό της παρέας σίγουρα παίζουν ρόλο και τα δυτικά προπαγανδιστικά media όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο αυτό το image έχει πλάσει και η ίδια η χώρα για τον εαυτό της, κάνω κάποιο λάθος σε αυτό;; Ένα απ'τα πράγματα που πολλοί Δυτικοί δεν γνωρίζουν (και εσύ ξέχασες να αναφέρεις) που έχει βοηθήσει σ'αυτή την εικόνα αρκετά είναι οι απαγωγές ΝοτιοΚορεατών και Ιαπώνων απ'τους ΒορειοΚορεάτες.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι αν φτάνει πύραυλος στις ΗΠΑ, προφανώς και δεν θα φτάνει στην Αμερική πύραυλος των Βορειο-Κορεατων, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Το ζήτημα είναι...

(A) Οι πυρηνικές συσκευές που έχουν είναι αρκετά μικρές για να χωρέσουν σε πυραύλους;;
ΚΑΙ
(B)Oι πύραυλοι που έχουν τώρα φτάνουν στην (αδίκως ακόμα και σήμερα) μισητή Ιαπωνία ή στην Νότια Κορέα;;
Η απάντηση (σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε) είναι... μπορεί.

Αυτό που θα έπρεπε να είχες γράψει ως πιο πειστική (για εμένα) υπεράσπιση της Βόρειας Κορέας είναι πως η Αμερική είχε εγκαταστήσει πυρηνικά στην Νότια Κορέα παλιότερα. ...και κάποιος μπορεί να πει πως τα αφαίρεσε επειδή δεν χρειαζόταν πλέον να υπάρχουν εκεί, υπάρχουν πλέον τεχνολογίες( π.χ. υποβρύχια με πυρηνικά όπλα) που αποτελούν επιλογές που προκαλούν πολύ λιγότερες αντιδράσεις στον ντόπιο πληθυσμό αλλά έχουν πάνω-κάτω την ίδια αποτελεσματικότητα.
Επίσης, ένα ακόμα πολύ σημαντικό πράγμα που παρέλειψες είναι πως μετά τον πόλεμο όλες οι χώρες της περιοχής είχαν μια ροπή προς τον Κομμουνισμό. Οι ΗΠΑ όμως ήθελαν το σύμπλεγμα χωρών Νότια Κορέα - Ιαπωνία - Ταϊβαν να δουλέψει καλά γι'αυτές. Γι'αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ έκαναν σοβαρές αντι-δημοκρατικές κινήσεις ώστε να αποτρέψουν την Κορέα και την Ιαπωνία απ'το να γίνουν Κομμουνιστικές χώρες.

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Η κοπέλα ξεσπιτώθηκε και εμείς την κάνουμε ανάκριση αν ξέρει καλά την ιστορία ή αν είναι αντιαπωνικά τα αισθήματά της. Εγώ προτείνω να την αφήσουμε στην ησυχία της .

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh