Περιεχόμενα
Λένε ότι ο δολοφόνος πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και εγώ αν και στην περίπτωση μας δεν υπάρχει φόνος είναι καιρός που ψαχνόμουν να επιστρέψω στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας για τρίτη φορά. Η Βουδαπέστη δεν έχω κρύψει ποτέ άλλωστε ότι είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις.Ίσως είναι από τις λίγες που έχω σκεφτεί ότι θα μπορούσα να ζήσω ακόμα και μόνιμα.
Το ταξίδι εξπρές δεν μου άφηνε περιθώρια να επισκεφθώ τα παραδουνάβια χωριά, έτσι όπως καταλαβαίνετε έχω ένα ακόμα λόγο να επιστρέψω . Ο βασικός προορισμός για Πρωτοχρονιά ήταν το Λονδίνο με ημερομηνία αναχώρησης 29/12, χωρίς ωστόσο να αγοράσουμε εισιτήριο επιστροφής γιατί θέλαμε λίγες μέρες να αποφασίσουμε ποια μέρα θα φύγουμε. Η διαμονή στην Αγγλία θα γινόταν σε σπίτι φίλου, οπότε είχαμε άνεση να διαλέξουμε την καλύτερη ημερομηνία. Οι μέρες περνούσαν τα εισιτήρια ανέβαιναν και η επιστροφή στην Αθήνα μέσω Βουδαπέστης έγινε μονόδρομος. Στην ουσία τα ίδια λεφτά θα δίναμε να πάμε Λονδίνο-Αθήνα και Λονδίνο-Βουδαπέστη-Αθήνα και τα 60 ευρώ που εξοικονομούσαμε από την πτήση θα τα δίναμε για διαμονή σε ξενοδοχείο στην Βουδαπέστη. Τουλάχιστον έτσι το παρουσίασα για να πείσω την γυναίκα να πάμε, αλλά ουσιαστικά με τις βαλίτσες που έπρεπε να πληρώσουμε, συν τα λεφτά που θα ξοδεύαμε για 2 ημέρες έβγαινε αρκετά παραπάνω .
Ουσιαστικά είχαμε στη διάθεση μας μιάμιση μέρα να χαλαρώσουμε ( Πέμπτη 9 το πρωί με Παρασκευή 19:20 που ήταν προγραμματισμένη η αναχώρηση για Ελλάδα). Παρότι πρόγραμμα δεν αυτή την φορά δεν έφτιαξα είχα στο μυαλό μου μερικά πράγματα που ήθελα οπωσδήποτε να κάνουμε .
Το ξενοδοχείο
Το πρώτο πράγμα που έκανα με το που έκλεισα τα αεροπορικά ήταν να βρω ξενοδοχείο και μπορώ να πω ότι το βρήκα μέσα σε πέντε λεπτά . Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ουσιαστικά έψαχνα διαμονή για Πέμπτη που είναι καθημερινή και οι τιμές πολύ καλύτερες. Η επιλογή μας ήταν το d8 και μπορώ να πω ότι πετύχαμε διάνα γιατί μείναμε σε ένα ξενοδοχείο ολοκαίνουργιο (άνοιξε πριν λίγο καιρό), μοντέρνο, με πολύ καλό πρωινό και σε στρατηγικό σημείο (50 μέτρα μόλις από την αλυσιδωτή γέφυρα).Επισυνάπτω και φωτογραφίες για να μπορέσετε να βγάλετε συμπέρασμα για τι στιλ ξενοδοχείο μιλάμε:Χρήσιμο tip
Με το που φτάσετε όπως όλοι γνωρίζετε υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων/ταυτοτητων. Πάνω από το γκισέ υπάρχει ένδειξη με το τι διαβατήρια/ταυτότητες εξυπηρετεί το καθένα .Στα περισσότερα δέχονται όλα τα διαβατήρια/ταυτότητες, σε κάποια όμως μόνο Ευρωπαϊκά, οπότε μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποιο χρόνο εκεί αντί να καθίσετε πίσω από τους εκατοντάδες Κινέζους!!! Εννοείται ταξιδεύουμε κανονικά με τις ταυτότητες μας αρκεί να υπάρχει γραμμένο το όνομα μας τόσο στα Ελληνικά όσο και τα Αγγλικά (γιατί η αναφορά μου για διαβατήρια μπορεί να μπέρδεψε κάποιους) ..Σε κάποια κράτη άπλα γκρινιάζουν αν είναι γραμμένη χειρόγραφα αλλά δεν θα έχετε κανένα θέμα πέραν από 1-2 λεπτά καθυστέρηση παραπάνω αν κάποιος θέλει να την επεξεργαστεί στα χέρια του Μεταφορά από το αεροδρόμιο
Αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει με το γκισέ με τα εισιτήρια να μην βρίσκεται πλέον μόλις βγεις από την αίθουσα αφίξεων δεξιά, αλλά αριστερά πίσω από τις πληροφορίες του αεροδρομίου. Κάποια σχόλια που διάβασα περί ανοργάνωτου αεροδρομίου και ότι χάνεσαι δεν ισχύουν και μπορεί εύκολα να το καταλάβει από τις φώτο που επισυνάπτω.
Στην τελευταία μου επίσκεψη δεν υπήρχε ακόμα το λεωφορείο Ε100 που είναι μεγάλη ευκολία για κάποιον που θέλει να πάει στο κέντρο γρήγορα.Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθεσία του ξενοδοχείου σας (κάνει στάση μόνο σε kalvin ter-Astoria και τέρμα στο Deak ferenc ter)
γιατί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σας βολεύει και η λύση του συνδυασμού Ε200 και μετρό. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αν πάρετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών το Ε100 δεν περιλαμβάνεται και θα πρέπει να δώσετε εξτρά χρήματα ενώ αν πάτε στη δεύτερη λύση θα γλιτώσετε τα 900 huf (λίγο κάτω από 3 ευρώ).
Παρότι έξω από το λεωφορείο είναι συνήθως ένας υπάλληλος που κόβει στην άκρη το εισιτήριο, μην θεωρήσετε ότι σας το έχει ακυρώσει, πρέπει όταν μπείτε να το χτυπήσετε στο μηχάνημα.
Η διαδρομή μέχρι το κέντρο ήταν 30 λεπτά (μπήκαμε 10:30 και 10:59 ήμασταν στο τέρμα) αλλά θέλει μεγάλη προσοχή στην επιστροφή. Πρέπει να πάτε αρκετά νωρίς γιατί γίνεται χαμός από κόσμο και υπάρχει κίνδυνος να μην χωράτε να μπείτε....Δεν είναι να ρισκάρεις με αυτά τα πράγματα.
Στην επιστροφή χωρίς αυτή την φορά να κρατήσω χρόνο έκανε σίγουρα παραπάνω ώρα.Τα δύο λεωφορεία θα τα βρείτε το ένα πίσω από το άλλο μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο στο αριστερό σας χέρι.Δεν γίνεται και να θέλει κάποιος να μην τα δει
Στην τελευταία μου επίσκεψη δεν υπήρχε ακόμα το λεωφορείο Ε100 που είναι μεγάλη ευκολία για κάποιον που θέλει να πάει στο κέντρο γρήγορα.Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η τοποθεσία του ξενοδοχείου σας (κάνει στάση μόνο σε kalvin ter-Astoria και τέρμα στο Deak ferenc ter)
γιατί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σας βολεύει και η λύση του συνδυασμού Ε200 και μετρό. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αν πάρετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών το Ε100 δεν περιλαμβάνεται και θα πρέπει να δώσετε εξτρά χρήματα ενώ αν πάτε στη δεύτερη λύση θα γλιτώσετε τα 900 huf (λίγο κάτω από 3 ευρώ).
Παρότι έξω από το λεωφορείο είναι συνήθως ένας υπάλληλος που κόβει στην άκρη το εισιτήριο, μην θεωρήσετε ότι σας το έχει ακυρώσει, πρέπει όταν μπείτε να το χτυπήσετε στο μηχάνημα.
Στην επιστροφή χωρίς αυτή την φορά να κρατήσω χρόνο έκανε σίγουρα παραπάνω ώρα.Τα δύο λεωφορεία θα τα βρείτε το ένα πίσω από το άλλο μόλις βγείτε από το αεροδρόμιο στο αριστερό σας χέρι.Δεν γίνεται και να θέλει κάποιος να μην τα δει
Συνάλλαγμα
Το πρώτο πράγμα που κάναμε με το που αφήσαμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο ήταν να πάμε να κάνουμε συνάλλαγμα. Πριν φύγω από Ελλάδα είχα φροντίσει να ρωτήσω τις τράπεζες που έχω κάρτες ανάληψης και πιστωτικής τι συμβαίνει με τις προμήθειες σε συναλλαγές χωρών που δεν χρησιμοποιούν ευρώ.Ουσιαστικά μου πήρε 3-4 λεπτά να κάνω 2-3 τηλεφωνήματα για να μπορέσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα τι με συμφέρει. Με τις προμήθειες που μου είπαν αν ήθελα να κάνω ανάληψη με τη χρεωστική μου ή να τη χρησιμοποιήσω σε αγορές (επίσης κρατάει ένα ποσοστό) αποφάσισα να χρησιμοποιήσω για αγορές την πιστωτική μου και να αλλάξω και κάποια χρήματα σε ανταλλακτήριο για τα καθημερινά έξοδα.Χρήματα αλλάξαμε στο ΙBLA Change Pénzváltó, Bajcsy-Zsilinszky út 5 που έχουν γράψει αρκετά άτομα ότι έχει πολύ καλή ισοτιμία αλλά δεν ασχολήθηκα και πολύ γιατί έκανα μόλος 120 ευρώ και δεν άξιζε για να προσπαθήσω να εξοικονομήσω 1-2 ευρώ να κάτσω να χάσω χρόνο σε έρευνα αγοράς.
Last edited: