• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Από το Λούβρο στο ... Δίον της Πιερίας

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Μια σπάνια έκθεση με χαρακτικά από το Μουσείο του Λούβρου, με θέμα τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις λαμπρές γιορτές και ψυχαγωγίες του "Βασιλιά ήλιου" στις Βερσαλλίες, από γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες "ταξιδεύουν" για πρώτη φορά από το μουσείο αυτό της Γαλλίας, με προορισμό το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου Πιερίας.

Τα έργα γνωστών Γάλλων καλλιτεχνών βγαίνουν για πρώτη φορά από το Μουσείο του Λούβρου και το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού πηγή έμπνευσης και κέντρο αναφοράς της έκθεσης είναι η ηγετική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της Γαλλίας. Την πρόταση έθεσε στο φεστιβάλ ο Δήμος Δίου με το οποίο συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ο Δήμος Δίου, στο πλαίσιο συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών για το 2010 ανοίγει τις πύλες του για συνεργασία με τη Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κοινός παρονομαστής, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι δεσμοί του Δίου αλλά και της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια κρατούν από αρχαιοτάτων χρόνων, συμπληρώνοντας, πως είναι δεσμοί με βαθιές ρίζες και λαμπρό μέλλον. Δεσμοί κοινής ιστορίας, κοινού πολιτισμού, κοινών στόχων. Παράλληλα, ο λαμπρός πολιτισμός της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μην έχει αναφορά στον λαμπρό αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό και τον Μ. Αλέξανδρο'', σύμφωνα με το δήμαρχο του δήμου Δίου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Δίου έστησε "γέφυρα" συνεργασίας με τη Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θεμελιωμένη, όπως τόνισε ο κ. Παπαχρήστος, "επάνω στους κίονες του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού".

Ο χώρος, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, διαθέτει και εργαστήρι, όπου κάθε χρόνο, περίπου 50 μαθητές διδάσκονται από ειδικούς τεχνίτες το ψηφιδωτό.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι αυτή των αρχαίων Μακεδόνων και τα θέματα προέρχονται από τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Κάθε καλοκαίρι, στους εκθεσιακούς χώρους του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών γίνεται έκθεση έργων ψηφιδωτών από τους μαθητές αλλά και επώνυμους καλλιτέχνες.

Να σημειωθεί πως στο αρχαίο Δίον η τέχνη του ψηφιδωτού ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά στην έπαυλη του Διονύσου, τα οποία σώζονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Κείμενο: Α. Ζώης
.ana-mpa.gr
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.783
Μηνύματα
912.642
Μέλη
39.517
Νεότερο μέλος
maria9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom