• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Απόφαση υπέρ επιβατών και κατά αεροπορικών εταιριών

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Mία ενδιαφέρουσα νομική είδηση που πιστεύω πως μας ενδιαφέρει άμεσα:

Αν ένας επιβάτης κάνει μήνυση εναντίων αλλοδαπής αεροπορικής εταιρίας, αυτή η μήνυση δεν είναι απαραίτητο να γίνει στην έδρα της αεροπορικής εταιρίας. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο απεφάνθη πως η μήνυση μπορεί να γίνει είτε στο τόπο αναχώρησης είτε τόπο προορισμού.

Ενας επιβάτης από το Μόναχο απαίτησε δικαστικά από την λιθουανική αεροπορική εταιρία Air Baltic να του καταβάλλει 250E μιας και η αεροπορική ακύρωσε βραχυπρόθεσμα πτήση της προς την πόλη Βίλνα.

Δικαστήριο του Μονάχου έκανε δεκτό το νομικό αίτημα του επιβάτη. Βάση ευρωπαικού δικαίου οι επιβάτες μπορούν να απαιτούν ανάλογα και με την απόσταση ποσό εως 600Ε για βραχυπρόθεσμη ακύρωση πτήσης.
Στην ακροαματική διαδικασία στο Μόναχο η Air Baltic ζήτησε να αναγνωριστεί η εταιρική της έδρα ως μέρος για την δικαστική διαμάχη. Αυτό θα σήμαινε οτι ο επιβάτης θα έπρεπε στην πόλη της Ρίγας να διεκδικήσει νομικά την αποζημίωσή του.
Η υπόθεση πήγε στο Ευρωπαικο Δικαστήριο. Οι δικαστές στο Λουξεμβούργο είπανε πως η μήνυση μπορεί να γίνει είτε στο μέρος αναχώρησης είτε στο μέρος προορισμού. Ο ενδιαφερόμενος επιβάτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα 2 μέρη.
Το αιτιολόγησαν με το σκεπτικό οτι σε μια διαμάχη για μια προσφερόμενη υπηρεσία, το δικαίωμα της μήνυσης μπορεί να γίνει στο μέρος το οποίο συνδέεται πιο κοντά με την προσφερόμενη υπηρεσία.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ευρωπαικό Δικαστήριο, νομική υπόθεση C-204/08

Πηγή
Ausgefallene Fl
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν πρόκειται να πετάξει κάποιος πχ για Βιέννη και η εταιρία με την οποία θα πετάξει ανακοινώνει την τελευταία στιγμή οτι ακυρώνει την πτήση της, ο επιβάτης μπορει να ζητήσει αποζημίωση προχωρώντας στις σχετικές νομικές κινήσεις, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην Βιέννη και όχι πχ στην Τσεχία οπου είναι για παράδειγμα η έδρα της!;)

Αυτό κατάλαβα απο την παραπάνω είδηση.:roll:
Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος νομικός ή άλλος σχετικός!;)

Υ.Γ.: αν αναρωτηθείτε τι ειναι το wiso να αναφέρω ενημερωτικά πως είναι μια εγκυρη τηλεοπτική εκπομπή για καταναλωτές του δεύτερου γερμανικού (κρατικού) καναλιού!

ANEL

Member
και εγώ αυτό κατάλαβα.πολύ χρήσιμη είδηση,αν και εύχομαι να μας είναι αχρείαστη.:p

mariath

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν πρόκειται να πετάξει κάποιος πχ για Βιέννη και η εταιρία με την οποία θα πετάξει ανακοινώνει την τελευταία στιγμή οτι ακυρώνει την πτήση της, ο επιβάτης μπορει να ζητήσει αποζημίωση προχωρώντας στις σχετικές νομικές κινήσεις, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην Βιέννη και όχι πχ στην Τσεχία οπου είναι για παράδειγμα η έδρα της!;)
Για ποιά εταιρεία χτυπάει η καμπάνα;:haha:
Πάντως, αν και δεν είμαι νομικός, νομίζω ότι θα πρέπει και η νομοθεσία της χώρας όπου γίνεται η μήνυση να σε καλύπτει σε τέτοιου είδους θέματα. Διαφορετικά άστα...

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Πάντως, αν και δεν είμαι νομικός, νομίζω ότι θα πρέπει και η νομοθεσία της χώρας όπου γίνεται η μήνυση να σε καλύπτει σε τέτοιου είδους θέματα. Διαφορετικά άστα...
τι εννοείς συμφορουμίτισσα; :roll:
αυτό που ξέρω γενικά είναι οτι οταν βγαζουμε εισιτήριο ηλεκτρονικό η μή, κάπου στους ορους στα πολύ ψιλά γράμματα αναφέρεται πως για κάθε νομική διαφορά ωρίζεται ως τοπος διεξαγωγής της νομικής διένεξης η εδρα της εταιρίας.
Η φρασεολογία ειναι καπως αλλιως αλλα δεν την εχω προχειρα διαθέσιμη στον ...σκληρό μου.:haha:

Η απόφαση ομως αυτή του ευρωπαικου δικαστηρίου ανατρέπει αυτό τον όρο της σύμβασης.
Αν το κατάλαβα καλά!
:cool:

Φτού σου, λειπει και η πετυχημένη στο ταξιδιωτικό Δίκαιο δικηγορίνα μας!;)

sotisdiv

Member
Αυτό ισχύει αν την στιγμή επιβίβασης δω λευκό νοικιάρικο και όχι 737NG?:haha:

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
δεν νομίζω.
η απόφαση αφορά για βραχυπρόθεσμη ακύρωση πτήσης.
Βέβαια εχω την απορία, πως ορίζεται το βραχυπρόθεσμο της ακύρωσης, εννοώ νομικά:roll:

Picos Apicos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Κίνα&ίσως Ταιλάνδη πάλι!!
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Κίνας-Ιαπωνία-Περού
Καλά όλα αυτά ρε παιδιά,και καλό το μέτρο αυτό πρός όφελος των επιβατών,αλλά
προσωπικά πιστεύω άμα σου καταστρέψουν το ταξίδι (είτε επαγγελματικό είτε αναψυχής) και ακόμα περισότερο αν χρειάζεται να αλλάξεις ή χάνεις και άλλες πτήσεις μετά (ανταπόκρισης) τί να τα κάνεις τα 250??????
Να μη σου τύχει είναι...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αυτό ισχύει αν την στιγμή επιβίβασης δω λευκό νοικιάρικο και όχι 737NG?:haha:
Η λογική ή όχι ενός αιτήματος δεν έχει καμμία σχέση με το ποιό είναι το αρμόδιο δικαστήριο. Μπορείς πλεον να πας στο Ελληνικό δικαστήριο την αεροπορική εταιρία επειδή τα καθίσματα ήταν π.χ. άσπρα, εσύ φοβάσαι το άσπρο, και δε σε είχαν προειδοποιήσει γι αυτό. Το αν θα κερδίσεις ή όχι τη δίκη (αν δεν έχει απορριφθεί πιο πριν το αίτημα σου), είναι εντελώς άλλο θέμα, φυσικά.

mariath

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
τι εννοείς συμφορουμίτισσα; :roll:
αυτό που ξέρω γενικά είναι οτι οταν βγαζουμε εισιτήριο ηλεκτρονικό η μή, κάπου στους ορους στα πολύ ψιλά γράμματα αναφέρεται πως για κάθε νομική διαφορά ωρίζεται ως τοπος διεξαγωγής της νομικής διένεξης η εδρα της εταιρίας.
Η φρασεολογία ειναι καπως αλλιως αλλα δεν την εχω προχειρα διαθέσιμη στον ...σκληρό μου.:haha:

Η απόφαση ομως αυτή του ευρωπαικου δικαστηρίου ανατρέπει αυτό τον όρο της σύμβασης.
Αν το κατάλαβα καλά!
:cool:

Φτού σου, λειπει και η πετυχημένη στο ταξιδιωτικό Δίκαιο δικηγορίνα μας!;)
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλά, τώρα μπορείς να μηνύσεις την όποια εταιρεία σε ελληνικό δικαστήριο. Το αν θα δικαιωθείς ή όχι, έχει να κάνει με την νομοθεσία κάθε χώρας και με το αν προβλέπει αντίστοιχες αποζημιώσεις. Αν το ελληνικό δίκαιο δεν τις προβλέπει, τότε άδικος ο κόπος. (Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχω, αν είναι κάποιος νομικός ας μας διαφωτίσει!)

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλά, τώρα μπορείς να μηνύσεις την όποια εταιρεία σε ελληνικό δικαστήριο. Το αν θα δικαιωθείς ή όχι, έχει να κάνει με την νομοθεσία κάθε χώρας και με το αν προβλέπει αντίστοιχες αποζημιώσεις. Αν το ελληνικό δίκαιο δεν τις προβλέπει, τότε άδικος ο κόπος. (Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχω, αν είναι κάποιος νομικός ας μας διαφωτίσει!)
Το εφαρμοστέο δίκαιο δεν αλλάζει - είναι πάντα το ίδιο της χώρας μέλους που ορίζεται στους όρους σύμβασης μεταφοράς (το checkbox που τσεκάρεις κλείνοντας το εισητήριο).

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μέλη
39.482
Νεότερο μέλος
Angie Skd

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom