Ζούμε στην εποχή των low-cost αερογραμμών, του airbnb, των travel blogs και πολλών άλλων εφαρμογών που έχουν φέρει τα ταξίδια λίγο πιο κοντά στις οικονομικές μας δυνατότητες. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού επιλέγει να αφήσει τα όνειρα να παραμείνουν όνειρα, θεωρώντας ότι τα ταξίδια παραμένουν ένα χόμπι για λίγους και εκλεκτούς. Και όμως ένα ταξίδι, από το μακρινότερο μέχρι το πιο κοντινό προορισμό, δεν αποτελεί ουτοπία αλλά έναν απόλυτα εφικτό στόχο, εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες μικρές θυσίες για να τον κατακτήσουμε. Για αυτό και σας παρουσιάζουμε μερικούς ρεαλιστικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα!
Θέτουμε ξεκάθαρα τον στόχο μας
Είτε επιθυμούμε να ταξιδέψουμε στις εξωτικές Μαλδίβες, την Ιαπωνία και το Περού, είτε μέχρι την γειτονική Ρώμη, ορίζοντας τον στόχο μας, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Όποιον προορισμό και αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να έχουμε μια πραγματική αντίληψη σε σχέση με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε και την εποχή που μπορούμε να ταξιδέψουμε. Αν δεν μπορούμε να λείψουμε περισσότερες από δέκα μέρες από την εργασία μας, ή μπορούμε να πάρουμε την άδεια μας μόνο τον Αύγουστο, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, βγάζοντας την ιδέα του ταξιδιού από το μη-ρεαλιστικό πλαίσιο της ιδανικής στιγμής. Αντίστοιχα αν η πραγματοποίηση του ταξιδιού που ονειρευόμαστε δεν είναι εφικτή με τις παρούσες συνθήκες στην εργασία μας, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που χρειάζονται.
Υπολογίζουμε εξαρχής το κόστος
Αφού ορίσουμε στο μυαλό μας το πού και το πότε, ήρθε η ώρα να υπολογίσουμε το πόσο θα μας κοστίσει. Αν επιθυμούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο γκρουπ, απλά επισκεπτόμαστε το κοντινότερο πρακτορείο και ζητάμε μια προσφορά, ενώ αν θέλουμε να το οργανώσουμε μόνοι μας, προχωράμε σε μια ενδελεχή έρευνα, προσποιούμενοι ότι έχουμε ήδη την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να ορίσουμε στο μυαλό μας εκτός από το πραγματικό του κόστος, τι ακριβώς μας προσφέρει ο προορισμός σε αξιοθέατα, καταλύματα και γαστρονομία, τι κρυφές χρεώσεις μπορεί να υπάρχουν και τι προετοιμασίες χρειάζεται να γίνουν πριν αναχωρήσουμε για αυτόν.
Ορίζουμε ένα χρονοδιάγραμμα
Βλέποντας τον στόχο μας στις πραγματικές του οικονομικές διαστάσεις, πλέον είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τον πετύχουμε. Με μια ειλικρινή προσέγγιση στα οικονομικά μας, υπολογίζοντας τα έσοδα και τα αναγκαία έξοδα, θέτουμε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε. Εδώ χρειάζεται λίγη σύνεση καθώς ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα οικονομίας λειτουργεί όπως μια πολύ αυστηρή δίαιτα, είναι προορισμένο να αποτύχει. Όμως παράλληλα δεν πρέπει να διαιωνίσουμε τον στόχο, διατηρώντας την αίσθηση του εφικτού. Ένα πλαίσιο μερικών μηνών και μέχρι 2 χρόνια, είναι μια καλή αναλογία για να μπορέσουμε να τον κατακτήσουμε.
Ξεκαθαρίζουμε τα αναγκαία έξοδα
Έξοδα όπως στέγαση, φαγητό, ηλεκτρικό, ίντερνετ, τηλέφωνο, δάνειο, ασφάλεια και φορολογικές εισφορές, είναι εκείνα από τα οποία δεν μπορούμε να γλιτώσουμε. Αλλά ακόμα και σε αυτά που νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, μπορούμε να βρούμε μερικές λύσεις για να απαλύνουμε τον προϋπολογισμό μας. Αναζητώντας πιο ανταγωνιστικά πακέτα της αγοράς στην τηλεφωνία, χρησιμοποιώντας τις ενεργειακές πηγές του σπιτιού μας πιο συνειδητά και πληρώνοντας τους λογαριασμούς μας εγκαίρως, ίσως μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποιο ποσό μακροπρόθεσμα. Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς την αξία που αντιστοιχεί στα υποχρεωτικά μας έξοδα.
Καταγράφουμε τα έξοδα αναψυχής
Πέρα όμως από τα αναγκαία έξοδα, υπάρχουν και άλλα, τα οποία αναλώνονται σε μη απαραίτητες αγορές και υπηρεσίες, οι οποίες ναι μεν μας κάνουν την ζωή ποιο ενδιαφέρουσα, αλλά τελικά μας στερούν την δυνατότητα να ταξιδέψουμε. Αυτά τα έξοδα πρέπει να τα περάσουμε από το μικροσκόπιο, καθώς αποτελούν το εισιτήριο μας για το ταξίδι που ονειρευόμαστε. Μπορεί να είναι η συνδρομή μας στο γυμναστήριο, η πρόσβαση μας σε δορυφορικά κανάλια, το εισιτήριο διαρκείας για την αγαπημένη μας ομάδα και μέχρι τις εξόδους το Σαββατοκύριακο και τις καλλωπιστικές υπηρεσίες για τα νύχια και τα μαλλιά μας. Ότι και αν αποφασίσουμε να στερηθούμε προσωρινά, είναι απαραίτητο αυτό το ποσό να το αποταμιεύουμε απευθείας, το οποίο μας υπενθυμίζει και τον λόγο για τον οποίο το θυσιάζουμε!
Αλλάζουμε την ρουτίνα μας
“Είναι τρέλα να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα” αποτελεί ένα από τα ρητά που αποδίδουν στον Αϊνστάιν. Μα ακόμα και αν δεν ειπώθηκε από την μεγαλύτερη διάνοια του 21ου αιώνα, η αλήθεια των παραπάνω λόγων είναι αδιαμφισβήτητη. Ξεκινώντας από τα χαμηλά έξοδα της καθημερινότητας μας, όπως ένας καφές απ’ έξω, μπορεί να μην φαίνεται σαν κάποιο σημαντικό ποσό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και υπολογίζοντας το αθροιστικά, θα ανακαλύψουμε ότι αφορά ένα σημαντικό μέρος των εσόδων μας. Αλλάζοντας την ρουτίνα μας και αποταμιεύοντας αυτά τα μικρο-ποσά σε διάστημα μερικών μηνών, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή οικονομική βάση για να κάνουμε το ταξίδι μας πραγματικότητα. Εκτός από τον καφέ, τον οποίο μπορούμε να ετοιμάζουμε από το σπίτι μας, αντίστοιχα μπορούμε να προετοιμάζουμε τα γεύματα μας για την δουλειά, προσφέροντας στον εαυτό μας εκτός από οικονομία και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Και όσο για τους καπνιστές, ίσως να βρήκαμε επιτέλους το κίνητρο για να απαλλαγούμε από αυτήν την βλαβερή συνήθεια.
Ανακαλύπτουμε τα ισοδύναμα
Το να σταματήσουμε μια αγαπημένη μας συνήθεια είναι σκληρό, και σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφισβητούμε την επιλογή μας. Είναι σημαντικό να βρούμε ισοδύναμους τρόπους, είτε είναι δωρεάν, είτε έχουν κάποιο μικρότερο κόστος, για να μην βιώσουμε τις συνέπειες της στέρησης. Αν λοιπόν αποφασίσουμε για παράδειγμα να σταματήσουμε το γυμναστήριο, ας ξεκινήσουμε μια άλλη δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, αγώνες μπάσκετ με την παρέα μας ή ότι άλλο μας κάνει κέφι. Αντίστοιχα, αν είμαστε φαν των βιβλίων, μπορούμε να γραφτούμε στην δημοτική βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας ή να ανταλλάξουμε με τους φίλους μας. Αντί να αφήσουμε την οικονομία να μας μαραζώσει, μπορούμε να το δούμε σαν μια πρόκληση για να ανακαλύψουμε δημιουργικούς τρόπους να εκπληρώσουμε τον στόχο μας.
Κρατάμε λογαριασμό
Ότι και αν επιλέξουμε να στερηθούμε, από τα εστιατόρια, τα ποτά, τις εξόδους και τις αυθόρμητες αγορές, κρατάμε λογαριασμό 3 προς 1. Δηλαδή κάθε τρεις φορές που θα απαρνηθούμε κάτι, σημειώνουμε ότι θα το αναπληρώσουμε μια φορά στο ταξίδι μας. Έτσι κρατάμε ενεργά τα κίνητρα μας αλλά και την ισορροπία απέναντι στις ανάγκες μας. Αυτό το κόλπο φυσικά μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα χόμπι μας, καθώς η ουσία δεν είναι το τι ακριβώς στερούμαστε, αλλά το πως θα ανταμείψουμε τον εαυτό μας, εστιάζοντας στις εμπειρίες που θα βιώσουμε στο ταξίδι μας και όχι στην καθημερινότητα μας.
Μένουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας
Ένας εύκολος τρόπος να μην ξεφύγουμε από τις προσπάθειες μας είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας εκείνο που μας περιμένει στο τέλος της πορείας μας. Από μια φωτογραφία του προορισμού στην οθόνη του υπολογιστή και του κινητού μας, την παρακολούθηση ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ, την ανάγνωση ιστοριών, ιστοσελίδων, περιοδικών με ταξιδιωτικές πληροφορίες, μέχρι την παρακολούθηση ταινιών που η υπόθεση διαδραματίζεται στο μέρος που θέλουμε να επισκεφτούμε, και την γνωριμία μας με τους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και την μουσική του τόπου. Όλα αυτά θα γίνουν ο καλύτερος μας σύμμαχος για να μην χαθεί ο ενθουσιασμός μας.
Ο σκοπός είναι αυτός και δεν αλλάζει
Όποιος έχει δει την ταινία κινουμένων σχεδίων “Ψηλά στον ουρανό” ίσως καταλαβαίνει τι εννοούμε με το παραπάνω. Καθώς η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, πολλές φορές οι οικονομίες που κάνουμε για ένα ταξίδι μπορεί να καταλήξουν να καλύψουν τις τρύπες και τις αναποδιές που προκύπτουν χωρίς ειδοποίηση στις ζωές μας. Εδώ λοιπόν είναι που ξεχωρίζει η δύναμη του χαρακτήρα μας. Γιατί με δεδομένο ότι αυτά τα χρήματα εξοικονομήθηκαν για έναν συγκεκριμένο στόχο, είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε σε περίπτωση που δεν είχαμε κάνει αυτές τις οικονομίες, πως θα αντιμετωπίζαμε το ζήτημα που έχει προκύψει. Αφού σίγουρα θα βρίσκαμε μια λύση τότε γιατί να μην την βρούμε και τώρα; Τα χρήματα αυτά δεν μαζεύτηκαν για να γίνουν μαξιλάρι για μια δύσκολη στιγμή αλλά για εκείνες τις μικρές στιγμές που δίνουν στην ζωή μας νόημα. Για εκείνες που όνειρα μας γίνονται πραγματικότητα!