Βγαίνεις από την πόρτα σου και το ψυχρό τοπίο σε κάνει να μετανιώνεις ακαριαία την απόφαση σου να φύγεις από το σπίτι; Βαρέθηκες το κρύο, τα πουλόβερ και να βγαίνεις έξω με το παντελόνι σου πάνω από την πυτζάμα; Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι χειρότεροί σου μήνες; Πιστεύεις ότι είσαι πιο όμορφος όταν είσαι μαυρισμένος;
Αν στις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση σου είναι ΝΑΙ, μάλλον ήρθε η στιγμή να ταξιδέψεις σε έναν από τους πιο εξωτικούς παράδεισους του πλανήτη: Τη Ζανζιβάρη!
Η Ζανζιβάρη ή αλλιώς Ουνγκούτζα, είναι ένα καταπράσινο νησί απέναντι από τις ακτές της Τανζανίας στην ανατολική Αφρική, στην καρδιά του αρχιπέλαγους της Ζανζιβάρης. Ανακαλύψαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας 9 λόγους για να επισκεφτείτε αυτόν τον μοναδικό προορισμό!
Βουτιές στον Ινδικό ωκεανό
Φυσικά όταν μιλάμε για εξωτικούς προορισμούς, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι θάλασσα, κοκοφοίνικες και ατέλειωτες ώρες στην ξαπλώστρα μιας παραλίας, με ένα βιβλίο ή ένα κοκτέιλ στο χέρι. Από το κοσμοπολίτικο Nungwi, την μαγευτική Kedwa, το ησυχαστήριο της Kiwengwa και την μέκκα των extreme sports Paje, όλες οι παραλίες του νησιού μοιάζουν σαν να βγήκαν από μια ταξιδιάρικη καρτποστάλ. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, ο εκπληκτικός βυθός, η μοναδικότητα του τοπίου αλλά και η καθημερινότητα των ντόπιων, που είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, δημιουργούν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εντυπώσεων και αισθήσεων.
Γνωριμία με την φυλή των Μασάι
Οι Μασάι ξεχωρίζουν από τις σκούρες κόκκινες φορεσιές, τα ψηλόδετα σανδάλια και τις ψιλόλιγνες φιγούρες τους. Στη Ζανζιβάρη εργάζονται κυρίως ως έμποροι λαϊκής τέχνης, εκθέτοντας τους ιδιαίτερους πίνακες, τις ξυλόγλυπτες δημιουργίες αλλά και τα εκπληκτικά πολύχρωμα κοσμήματά τους. Πολλά ξενοδοχεία φιλοξενούν δρώμενα αναφορικά με την κουλτούρα των Μασάι, όπου πραγματοποιούνται χορευτικές παραστάσεις και, καθώς αποτελούν μια ατρόμητη φυλή πολεμιστών, δεν είναι σπάνιο να εργάζονται σε θέσεις φύλαξης και φρουράς. Κυρίες μην παρασυρθείτε από τις υποσχέσεις τους καθώς, λόγω των εξωφρενικά όμορφων χαρακτηριστικών της φυλής τους, κάποιοι εργάζονται και ως συνοδοί γυναικών.
Γκουρμέ κουζίνα
Με την ζωή στο νησί να στηρίζεται στην αλιεία, φυσικά το φρέσκο ψάρι είναι το απόλυτο must όταν μιλάμε για γαστρονομία στη Ζανζιβάρη – με εξαίρεση την αγορά Forodhani. Τα πολυτελή εστιατόρια προσφέρουν μια πλούσια γευστική εμπειρία από πολυπολιτισμικές επιρροές, ενώ τα μπαχαρικά, τα οποία αποτελούν και την κύρια πηγή εμπορίου του τόπου, απογειώνουν τα πιάτα. Στα τοπικά εστιατόρια, σερβίρονται μεταξύ άλλων και παραλλαγές γνωστών ινδικών συνταγών ενώ δεν λείπουν και οι αλχημείες σε δυτικού τύπου φαγητό όπως πατάτες τηγανιτές και πίτσα, φτιαγμένα με Ζανζιβαριανή έμπνευση. Μια μπύρα Kilimanjaro ή Ndouvo συνοδεύει υπέροχα τις γευστικές αναζητήσεις, ενώ ένας φρεσκοστυμμένος χυμός bungo για πρωινό είναι ίσως ότι ποιο νόστιμο έχουμε δοκιμάσει στη ζωή μας.
Κολυμπώντας με τα δελφίνια
Στην παραλία του Kizmikazi το όνειρο να κολυμπήσεις με δελφίνια και να γνωρίσεις, στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πιό αξιαγάπητα θηλαστικά του πλανήτη, γίνεται πραγματικότητα. Μακριά από τις οργανωμένες πισίνες, τους εκπαιδευτές και τα θεαματικά σόου, με ομολογουμένως χαμηλές προδιαγραφές σε θέματα ασφαλείας, παρέχεται εξοπλισμός όπως σωσίβια, μάσκες και βατραχοπέδιλα για την πραγματοποίηση ενός εν πλω διαδραστικού σαφάρι μέσα από τα κοπάδια των δελφινιών. Μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή εδώ επιβάλλεται αν και η μοναδική επαφή με αυτά τα υπέροχα όντα του βυθού αποτελεί μια απίστευτη εμπειρία που θα χαραχθεί βαθιά στην μνήμη του επισκέπτη.
Στόουν Τάουν
Ένα κράμα πολιτισμών στην πέτρινη πόλη της Αφρικής, κληρονομιά από τις πολλαπλές εισβολές της Δύσης και της Ανατολής, η Στόουν Τάουν αποτελεί Προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μέσα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που σμιλεύτικε με αραβικά, περσικά, ινδικά και αφρικανικά πρότυπα, τα σοκάκια της ιστορικής συνοικίας γίνονται ένα ολοζώντανο μουσείο παρασύροντας τον επισκέπτη στις ιστορίες που έχουν να του διηγηθούν. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά το μνημείο του λιμανιού, καθώς η Ζανζιβάρη αποτέλεσε και ένα από τα πιο γνωστά σκλαβοπάζαρα της Αφρικής κατά τον 19ο και μέχρι τον 20ό αιώνα. Η μεγάλη αγορά μπαχαρικών στην καρδιά της πόλης μαγεύει με τα χρώματα και τις μυρωδιές της, ενώ μια επίσκεψη στην ψαραγορά και την κρεαταγορά συνεπάγεται ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.
Νυχτερινή αγορά Forodhani
Στην όμορφη ακτή της Στόον Τάουν με τη δύση του ηλίου ξυπνά η νυχτερινή υπαίθρια αγορά της πόλης, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από γευστικούς εξωτικούς πειρασμούς. Οι μυρωδιές της πολύφωτης αγοράς θα ξεσηκώσουν τον επισκέπτη, ο οποίος όμως οφείλει να είναι συνετός στις επιλογές του, αποφεύγοντας τα πιάτα με ψάρι ή άλλα θαλασσινά, καθώς οι συνθήκες ασφάλειας τροφίμων είναι απλά ανύπαρκτες. Εδώ μπορεί να γευτεί την διάσημη ζανζιβαριανή πίτσα, να δοκιμάσει ένα συριακό Shawarma αλλά και να απολαύσει έναν υπέροχο χυμό από ζαχαροκάλαμο καθώς χαζεύει την πολύβουη περατζάδα της αγοράς, από ντόπιους και επισκέπτες με συντροφιά τη δροσερή αύρα της θάλασσας.
Γεννέτειρα του Φρέντι Μέρκιουρι
Κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ο ανεπανάληπτος τραγουδιστής του συγκροτήματος Queen, γεννήθηκε ως Φαρόκ Μπουλσάρα στη Ζανζιβάρη. Παρόλο που το ισλαμικό καθεστώς της Ζανζιβάρης βρίσκεται αντίθετο με την σεξουαλικότητα του, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο επιφέρει αυστηρότατες ποινές για τους ομοφυλόφυλους, η κατοικία των παιδικών χρόνων του πασίγνωστου τραγουδιστή αποτελεί αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης. Αν και η αξιοποίησή του σαν αξιοθέατο στην Στόουν Τάουν δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οπαδοί του θρυλικού συγκροτήματος εισρέουν από όλο τον κόσμο για να το επισκεφθούν.
Προστατευόμενο εθνικό πάρκο Jozani
Μία από τις τελευταίες προστατευόμενες κατοικίες του κόκκινου πιθήκου Colobus, και ίσως το λημέρι της υπο εξαφάνισης Ζανζιβαριανής λεοπάρδαλης, αν και η τελευταία έχει χρόνια να φανεί. Το πανέμορφο δάσος του Jozani αποτελεί μια γνωριμία με τον φυσικό πλούτο της Ζανζιβάρης, όπως τα μαγκρόβια δέντρα που φυτρώνουν μέσα στους υγρότοπους, αλλά και την επαφή με τα αξιαγάπητα και εξαιρετικά φωτογενή πιθηκάκια colombus. Το πάρκο είναι επίσης ιδανικό για παρατήρηση πουλιών αν και είναι σίγουρο ότι οι πίθηκοι θα κλέψουν όλες τις εντυπώσεις.
Το νησί των μπαχαρικών
Όχι δεν πρόκειται για διαφορετικό νησί. Η Ζανζιβάρη είναι γνωστή και ως η νήσος των μπαχαρικών, τα οποία εισήγαγαν οι Πορτογάλοι έμποροι κατά τον 16ο αιώνα από την Ινδία και την Νότια Αμερική και αποτελούν τον μεγαλύτερο οικονομικό πλούτο του νησιού. Οι φάρμες μπαχαρικών υποδέχονται τους ταξιδιώτες, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν με τις αισθήσεις τους τα φυτά των μπαχαρικών, τις ποικιλίες τους αλλά και διάφορα άλλα αρωματικά βότανα και τροπικά φρούτα.