To Καμαμπέρ είναι ένα από εκείνα τα μικρά μεσαιωνικά χωριά θαύματα της Γαλλικής υπαίθρου, που σε προκαλούν να τα περπατήσεις και να τα φωτογραφίζεις με τις ώρες. Βρίσκεται στη Νορμανδία, περίπου μιάμιση ώρα μακριά από την πόλη της Καέν και εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά του είναι o τόπος καταγωγής του ομώνυμου πασίγνωστου τυριού camembert.
Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία camembert παράγεται σε μεγάλες βιομηχανοποιημένες μονάδες, μια που τα παλιά παραδοσιακά τυροκομεία της περιοχής έχουν εκλείψει. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η Fromagerie Durand, ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο, μόλις τρία χιλιόμετρα έξω από το Καμαμπέρ, που εδώ και τριακόσια χρόνια συνεχίζει να παράγει ανελλιπώς camembert, με τον ίδιο παραδοσιακό hand made τρόπο.
Χωρίς αμφιβολία, μια επίσκεψη στους χώρους του είναι ξεχωριστή εμπειρία. Είναι ανοιχτό κάθε ημέρα, εκτός Κυριακής και με ένα συμβολικό τίμημα της τάξεως των 4€ κατά άτομο, θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους χώρους αυτής της τόσο ξεχωριστής οικογενειακής επιχείρησης, να μυηθείτε στον τρόπο κατασκευής του τυριού και φυσικά να απολαύσετε ένα καταπληκτικό menu degustation που αποτελείται από ψωμί, μηλίτη και φυσικά camembert.
Extra tip. Εικοσιπέντε περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Καμαμπέρ, στη μικρή πόλη της Falaise, βρίσκεται το εστιατόριο La Fine Fourchette. Πρόκειται για έναν πραγματικό ναό γευσιγνωσίας, όπου σε λογικότατες τιμές, θα απολαύσετε ένα γεύμα επιπέδου, που βασίζεται σε τοπικά και μόνο προϊόντα. Τιμή menu από 17,5€ το άτομο.
https://restaurant.michelin.fr/44dwuyw/la-fine-fourchette-falaise