3Salar de Uyuni – Βολιβία
Μια από τις πιο αυθεντικές χώρες της Νοτίου Αμερικής, η Βολιβία, κάνει δειλά αλλά αποφασιστικά βήματα για να βγει από την τουριστική της αφάνεια. Ανάμεσα στα όσα εκπληκτικά διαθέτει η χώρα στο τουριστικό της οπλοστάσιο, από την πιο αυθεντική ινδιάνικη κουλτούρα των Άνδεων, τους μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους χιλιετιών και τα σχεδόν απάτητα δάση του Αμαζονίου, ξεωρίζει η έρημος του αλατιού που δημιουργήθηκε από τη φυσική αποξήρανση διαδοχικών λιμνών πριν από χιλιάδες χρόνια. Πιο γνωστή διεθνώς για τα αμύθητα κοιτάσματα λιθίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, η περιοχή του Salar de Uyuni εδώ και δεκαετίες αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο μυστικό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες και πλέον είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ.
Με έκταση μεγαλύτερη της Κρήτης και σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 5.000 μέτρα, οι ταξιδιώτες που θα επιλέξουν να φτάσουν ως εδώ θα βρεθούν ατνιμέτωποι με μια έρημο όπου το ατέλειωτο αλάτι δημιουργεί τοπία σουρεαλιστικά όσο και μαγικά: το απέραντο λευκό παντρεύεται με το βαθύ γαλάζιο του ουρανού, ενώ ξεχασμένες νησίδες με τεράστιους κάκτους σπάνε την εντυπωσιακή μονοτονία. Όταν μάλιστα βρέχει, το λιγοστό νερό δημιουργεί αντικατοπτρισμούς με τα σύννεφα του υψιπέδου και το θέαμα αποτελεί τον οργασμό του κάθε φυσιολάτρη φωτογράφου, με την έλλειψη προοπτικής να προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για σουρεαλιστικές λήψεις.
Η πρόσβαση συνήθως γίνεται με τζιπ και τα περισσότερα ολιγομελή τουρ διαρκούν από δύο έως πέντε ημέρες, ενώ η επίσκεψη εύκολα συνδυάζεται με άλλα φυσικά θαύματα της περιοχής, όπως οι γεωγλυφικοί σχηματισμοί και τα ενεργά ηφαίστεια στα σύνορα με τη Χιλή, πολλά εκ των οποίων προσφέρουν τη δυνατότητα να αγγίξει κανείς τα 6.000 μέτρα με σχετικά εύκολη πρόσβαση για όσους είναι σε καλή φυσική κατάσταση κι έχουν εγκλιματιστεί στο υψόμετρο.